2 Yaşındaki Çocuğu Sütten Kesmek
Emzirme dönemi içerisindeki annelerin en fazla endişelendikleri konuların başında, bebeklerini sütten en az stresli şekilde nasıl kesecekleri geliyor. Bilindiği üzere anne sütü, bebeğin gelişimi için hayati bir öneme sahip olup, ilk 6 aylık sürede bebeğin tek besinidir. Fiziksel ve duygusal gelişimi için oldukça önemli olan anne sütünün, bir dönem sonrasında ise kesilmesi gerekir. Genel olarak bebeklerin sütten kesilme sütreci her çocukta farklılık gösteriyor. Çocuğun ek gıdaya başlaması ve çevreye ilgisinin arttığı 2 yaş sürecinde pek çok bebek ya emmeyi kendiliğinden bırakır ya da çok daha az meme emerler. Meme emmeye başladıklarında ise uzun süre memede kalmaz ve çevresi ile ilgilenirler. Bu durum bebeğin memeden rahatlıkla kesilebileceğinin de sinyallerinden bir tanesidir. Lakin her bebekte süreç böylesine kolay işlemez.
Özellikle de 18 – 24 aylık olmasına rağmen halen düzenli olarak emmeyi tercih eden çocukların sütten kesilmesi esnasında genel olarak iki farklı yol onların karşısına çıkar. Bunlar birden kesmek ve kademeli şekilde kesmektir. Çocuğun birden sütten kesilmesi bebek için ciddi duygusal travmaların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bununla beraber birden bebeğin sütten kesilmesi, annenin memelerinde fazla sütün birikmesine ve meme iltihabı gibi sorunların baş göstermesi anlamına da gelebilmektedir. Dolayısıyla sütten kesme için en fazla tercih ve tavsiye edilen yöntem, kademeli sütten kesmedir. Böylelikle hem anne hem de çocuk için sütten kesme süreci çok daha sancısız ve rahat olacaktır.
Çocuğu Sütten Kesmenin Başlıca Yolları
- Annenin çocuğu sütten kesmesi için ilk olarak her 3 ila 5 günde bir, gün içerisinde emzirme vakitlerinden bir tanesinden vazgeçmesi gerekir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli detay ise bebeğin emmeye en az düşkün olduğu gün ortasındaki aralığın tercih edilmesidir. Sabah ile akşam emzirmeleri ise en son aşamada kesilmelidir. Bu aşamada öğün sayısını düşürmek zorunda kalmadan bebeğin emme süresini azaltmak önemli olan noktalardan bir tanesidir.
- Normal durumlara gün içerisinde 7 ila 8 defa süt emmekte olan bebeğin sütten kesilmesi için 4 -5 hafta gerekebilmektedir. Emzirmenin azaltılmaya başlandığı dönemde bebek çok daha fazla ilgiye gereksinim duyacağından, bunu kucaklama veya sarılma gibi farklı yollar ile gerçekleştirmek mümkündür.
- Çocuğun memeden kesilmesi bebek için oldukça stresli bir durumdur. Dolayısıyla bu sürecin diş çıkartmak, tuvalet eğitimi gibi yine stresi ortaya çıkartan farklı durumlar ile aynı zamanlarda olmaması gerekiyor. Çünkü böylesi durumda var olan stres artacak ve memeden kesme süreci zorlaşacaktır.
- Sabah emzirmelerini kesmek adına çocuktan önce annenin kalkarak üstünü değiştirmeli ve bebeğin kahvaltısını hazırlamalıdır. Aynı zamanda gün içerisinde farklı atıştırmalıklar verilmelidir. Meme isteyen çocuğun farklı aktivitelere yönlendirilmesi, dikkatini memeden uzaklaştırmasını sağlayacaktır.
- Çocuk eğer ki emerek uykuya dağılmaktaysa, annenin en fazla zorlanacağı emzirme gece emzirmesi olacaktır. Bu emzirmelerin azaltılmasından önce uyku rutininde değişiklikler yapılmalıdır. Uyku öncesindeki süreçte sarılma, şarkı söyleme veya kitap okuma gibi farklı aktiviteler durumu kolaylaştırmak adına tercih edilebilir.
- Çocuğun memeden kesme sürecinde çevrenin etkisi ile memeye acı sürme, bant yapıştırma ya da boyama gibi farklı uygulamalar bebeğin psikolojik olarak etkileyecektir. Ve emzirme sürecinde çocuk ile annenin arasındaki duygusal bağı zedeleyecektir. Dolayısıyla mümkün olduğu kadar böylesi uygulamalardan kaçınılması gerekmektedir.
- Bazı bebekler memeden kesme sürecinde çok ciddi oranda gerginlik ve stres yapabiliyor. Böylesi durumlarda kısa zaman da olsa emzirilmeleri gerekebilmektedir. Bu durum son derece doğaldır.