3 Yaş Otizm Belirtileri
Otizm, bireyde yaşam boyu devam eden nöro-gelişimsel bir bozukluk şeklinde tanımlanmaktadır. Kişinin yaşamının ilk dönemlerinde ortaya çıkan otizm ile alakalı araştırmalar her ne kadar derinleştiriliyor olsa da ne yazık ki hangi faktörlerden kaynaklı olarak ortaya çıktığı konusunda tam olarak net bilgiler elde edilememiştir. Her ne kadar genetik faktörlerin etkili olduğu ile alakalı bilgiler ortaya çıkartılıyor olsa da genetik aktarım biçimi konusunda kesin bilgiler sunulamıyor. Görülme sıklığında artış kendini gösterdiği için de otizm yalnızca bireysel değil aynı zamanda toplum sağlığı ile alakalı da son derece önemli bir durum olarak bilinir.
Otizm ile alakalı insanlar ne kadar fazla bilgiye sahip olurlarsa, hem başta 3 yaş otizm belirtileri incelenip erken tanının koyulması kolaylaşacak hem de otizmli bireylerin yaşama çok daha iyi şekilde adapte olması da o denli kolay hale gelecektir. Doğru şekilde otizm tanısının koyulabilmesi adına yalnızca var olan belirtiler incelenerek bunların bireye uyup uymadığı konusunda net bilgilerin elde edilmesi yeterli değildir. Çünkü doğru şekilde tanının koyulabilmesi adına mutlaka uzman bir doktor ile iletişime geçilmesi gerekir. Kesin tanının koyulmasından önce detaylı şekilde psikiyatrik değerlendirme yapılarak var olan sonuçların kesinliği ve ortaya çıkarttığı durum ile alakalı net bilgilerin elde edilmesi mümkün hale gelmiş olur. Bebeklik dönemindeki bireyler için klinik ortamda tanı koyulması ciddi anlamda zordur.
3 Yaş Otizmi Belirtileri Nelerdir?
İlk bakışta 3 yaş otizm belirtileri söz konusu olduğu zaman gerek uzmanların gerekse anne babaların bu aşamada doğru sonuçlar ile karşılaşabilecekleri düşünülmüyor. Gerçekte ise 3 yaşındaki bireylerde otizm ile dayandırılabilecek bazı belirtiler bulunmaktadır. Var olan bu belirtiler ile alakalı ne kadar detaylı şekilde bilgi sahibi olunursa, o kadar kısa bir süre içerisinde tanının konularak doğru adımların atılması da o denli mümkün hale gelmiş olur.
Otizmli bireyler hakkında araştırma yapıldığı zaman da görülebileceği üzere özellikle de çocuklarda sosyal becerilerinde eksiklikler bulunmaktadır. Özellikle yaşıtlarının yanındayken yalnız kalmayı tercih etme eğilimini gösterirler. Bununla birlikte
- Yaşıtları ile nasıl arkadaşlık kurabileceği konusunda çok fazla bilgisi olması. Aynı zamanda yaşıtlarının yanında son derece ilgisiz bir tavra sahip olur.
- Sadece ailesine karşı değil herhangi birine karşı göz temasından kaçınır. Sarılma ve kucaklaşma gibi eylemler ona rahatsızlık verir.
- Çevresine karşı ilgisi oldukça azdır. Başka insanlar ile temas kurmaktan kaçınırken onunla temas kurulması da ciddi bir rahatsızlık verir.
- Konuşma güçlüğü ortaya çıkar. Kurduğu cümle yapıları anlamsız olabilirken sesleri de tek düze şeklinde çıkartabilir.
- Konuşma ve dil becerileri yaşıtlarına oranla oldukça düşük düzeydedir. Başkaları tarafından söylenilen şeyleri tekrarlar. Zamirleri doğru şekilde kullanma konusunda sorun yaşar.
- Ona sorulan sorulara uygun olmayan tarzda cevaplar verebilir.
- Vücut dilini çok az kullanır. Mimik ve jest kullanmaz. Daha çok vurgusuz ve düz bir dil kullanır.
- Şakalar onda güldürme etkisi yaratmaz çünkü son derece ürkütücüdür. Şaka yapma oyununu çoğu zaman anlamaz.
- Sürekli şekilde tekrarlayan vücut hareketlerine sahiptir. İleri geri sallanma, ellerini çırpma ya da dönme gibi farklı hareketleri devamlı yapabilir.
- Alışkanlıklarına son derece bağımlıdır. Bundan dolayı da oyuncakları ile her defasında aynı tarzda oynar.
- Takıntılı derece ilgi alanları bulunur. Acı karşı tepki veremeyebilirken tehlikelere karşı son derece duyarsız davranışlar sergileyebilirler.
- Cansız ve canlı varlıkların ayrımını yapmakta zorlanır. Lakin cansız varlıklara karşı çok daha fazla ilgi gösterir.
3 Yaş Otizmi Nasıl Anlaşılabilir?
Otizm, kişinin yaşamını sürdürdüğü zaman dilimi boyunca devam eden rahatsızlıklar arasında kendine yer bulur. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerin başında erken tanı gelir. En erken dönemde tanının koyulabilmesi adına anne babaların çocuklarını doğru şekilde ve tarafsız olarak gözlemesi gerekir. Birçok aile için bu son derece zor bir durum olsa da erken tanı ile beraber çocuğun yaşamını daha iyi bir şekilde sürdürebileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla 3 yaş otizm belirtileri ne kadar dikkatli şekilde incelenir ve çocuğun davranışları analiz edilirse, uzmanlar ile doğru zamanda iletişime geçilmesi de o denli mümkün hale gelmiş olur.
Çocuk; arkadaşlarına karşı ilgisizse ve sosyal iletişimi son derece düşükse, göz temasından ciddi anlamda kaçınıp ismine tepki vermiyorsa ve yaşıtlarına göre dil kullanımı daha geri seviyede kalıyorsa; anne babanın çok daha dikkatli şekilde gözlemlerini yapması gerekecektir. Otizm ile alakalı yapılmış olan incelemeler ile de görülebileceği üzere erkek çocuklarında 3 yaş otizm belirtileri daha net bir şekilde anlaşılabilmektedir. Kız çocukların otizmi gizlemede daha iyi olması onların daha geç dönemlerde belirtileri göstermesi anlamına geliyor. Bu durumun sonucunda ise uzmanlar ile iletişime geçme konusunda geç kalındığı için süreç daha zorlu şekilde ilerler.
Otizm Tedavisi Bulundu Mu?
Hakkında her geçen gün çok daha fazla bilgi edinilmeye başlanmış olsa da otizm hakkında henüz istenilen seviyelerde çıkıldığını söylemek de oldukça zor. Kesin olarak hangi nedenlerden kaynaklı şekilde ortaya çıktığı belli olmadığı için net olarak tedavi edilebilmesi gibi bir durum mümkün değildir. Bundan dolayı da anne babaların 3 yaş otizm belirtileri konusunda dikkatli olması ve hiç zaman kaybetmeden uzman isimler ile iletişime geçmesi gerekir. Çünkü erken dönemde uygun ve doğru tekniklerin kullanılması ile beraber çocuğun günlük yaşamını çok daha iyi bir şekilde idame ettirmesi de olasıdır. Üstelik düzenli olarak yapılacak tedavi ve terapi seansları ile beraber yaşıtları ile beraber daha rahat şekilde zaman geçirecek bireyler aynı zamanda ilerleyen dönemlerde yaşamlarını daha rahat idame ettirmeleri de sağlanabilecektir.
Gerçekleştirilecek tedavi öncesinde ilk aşamada uzman isimler 3 yaş otizm belirtileri gösteren çocuk ile alakalı detaylı muayene gerçekleştirecektir. Bu muayene esnasında var olan belirtilerin başka rahatsızlıklar ile alakalı olup olmadığının net olarak belirlenmesi sağlanır. Çünkü kimi belirtiler ilk bakışta otizm ile alakalı olarak görülebiliyor. Lakin daha sonrasında yapılan detaylı muayene ve incelemeler sonucunda farklı rahatsızlıklardan dolayı ortaya çıktığı görülebiliyor. Dolayısıyla belirtilerin görülmeye başlaması ile beraber hiç zaman yitirilmeden uzman isimler ile iletişime geçilerek neler yapılması gerektiği ve süreç konusunda gerekli olan tüm detayların üzerinde durularak planlama işlemi gerçekleştirilmelidir.
Terapi ve eğitimler ile 3 yaş otizm belirtileri ve sonucunda ortaya çıkan durumların şiddetinde ciddi anlamda azalmaların elde edilmesi oldukça kolaydır. Tabi ki bu aşamada yalnızca uzmanlar tarafından yapılacak çalışmalar yeterli olmayacaktır. Aynı zamanda anne babaların da ciddi anlamda görevleri bulunmaktadır. Çocukları ile iletişimini doğru şekilde kurup en iyi adımları atacak ebeveynler bu sayede yalnızca aralarındaki bağı kuvvetlendirmeyi başarmıyorlar. Aynı zamanda çocuğun kendine olan güvenini arttırırken onun yaşıtları ile iletişime geçmeleri de mümkün hale geliyor. Ve böylece farklı belirtileri gösteren çocuklar, bu belirtilerin şiddetini azaltarak yaşamlarını daha iyi şekilde idame etme fırsatına da sahip oluyorlar.