facebook
AİLE YAPISININ ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ admin 17 Şubat 2021

AİLE YAPISININ ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Aile kan bağı, evlilik ve diğer yasal yollarla aralarında akrabalık ilişkisi bulunan ve genelde aynı evde yaşayan toplumun en küçük birimidir. Ailenin birden çok yapısı vardır. Ancak en temel iki şekli; geniş aile ve çekirdek ailedir.

Çekirdek aile; anne, baba ve çocuklardan oluşan yapı iken, geniş aile anne, baba ve çocukla birlikte yaşayan başka akrabaların da olduğu bir yapıdır. Bununla birlikte boşanma, kayıp gibi durumlara bağlı tek ebeveynli aileler de görülmektedir.


AİLE YAPISININ ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Aile içerisinde büyüyen çocuk gelecekte yetişme tarzının da bir sonucunda toplumun bir üyesi haline gelecektir. Burada karşımıza çocuğun nasıl bir ailede yetişmesi gerektiği ve bunun olası sonuçları karşımıza çıkıyor.

Günümüzde gelişen ve değişen toplum yapısıyla birlikte aile yapısında da değişiklikler gözlenmiştir. Önceden geniş aileler yaygınken şimdi çekirdek aileler daha yaygındır. Bu değişimle birlikte çocukların gelişimlerinde de birtakım değişiklikler gözlenmiştir. 

Özellikle şehir hayatının bir parçası olan ebeveynler için çekirdek ailenin yanı sıra geniş aile de değerli bir yere sahiptir. Çünkü anne babanın çalıştığı ve hızlı bir yaşam temposunun içerisinde olduğu şehir yaşamında geniş aile hem ebeveynlerin destekçisi olur hem de gösterdikleri ilgi ile bebeğin gelişimine katkı sağlar. Bu sebeple aile yapısı çekirdek aile olsa dahi, ebeveynler aile büyüklerinden de çocuk yetiştirme konusunda destek alabilirler. Çocuğun gelişimi açısından bakıldığında büyükanne ve büyükbaba figürlerinin çocuğun sosyal, psikolojik ve kültürel gelişimde vazgeçilmez bir noktada bulunduğu söylenebilir.

Aile büyükleriyle birlikte büyüyen çocuklar paylaşımcı olmayı, grup bağı ve iletişim kurma gibi sosyal becerileri aile içerisinde kazanabilir. Aile üyeleri ile kuracağı sevgi, şefkat ve hoşgörüye dayalı iletişim, onun sosyal gelişimine yardımcı olur. Duygularını nasıl yönetebileceğini, arkadaşlık kurmayı ve karşılaştığı zorluklarla başa çıkmayı da aile üyeleri ile daha iyi öğrenebilir. Böylece çok zorluk yaşamadan sosyal hayatta var olabilmenin ilk adımlarını atar.

Sosyal ve duygusal gelişimin yanı sıra çocuklarda dil gelişiminde de ilerleme gözlenir. Bebek, aile içerisinde birçok kelimeyi farklı tonlama ve ses tonu ile işitebilir. Bu da bebeğin dil gelişiminin hızlanmasına yardımcı olur. Aile bireylerinin problemlere yaklaşımı, bebeğinizin problem çözme becerisini geliştirmesine de yardımcı olur.

Ailelerin üzerinde durması gereken konu ise kendi içinde bulunduğu kaynakları iyi değerlendirmek olacaktır. Ebeveyn ve kardeşlerin yanı sıra çocuğun etkileşimde bulunabileceği bir aile büyüğü veya arkadaş onun gelişiminde önemli rol oynayacaktır.

yono rummy

rummy deity

betvisa

yolo247

sky247

91 club

lotus365

jeetbuzz

Mksports

1xbet

gullybet

iplwin

ipl win

rummy nabob 777

rummy gold

rummy nabob

rummy modern

rummy apk

my 11 circle

dafabet

Faridabad Satta

Satta King 786

Dafabet

betvisa

yono rummy