Anksiyete sahibi olan bir birey her zaman karşılaşabileceği en kötü senaryoyu düşünür. Ve var olan bu düşüncelerin hiçbiri de kişinin kontrolü dahilinde gerçekleşmiyordur. Devamlı bir şekilde anksiyete bozukluğu belirtileri ile karşı karşıya kalan bir kişinin sosyal yaşamı sekteye uğrar, gündelik olarak yapmakta olduğu işlerdeki verimi azalır ve ruh sağlığında bozulmalar ortaya çıkar. Kendi içinde farklı türleri bulunan anksiyete bozukluğunda, var olan belirtiler ve bunların şiddetleri incelenerek buna göre doğru tedavi sürecine başlanabilir.
Anksiyete Bozukluğu Nedenleri
Anksiyete bozukluğu ile alakalı gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda da ortaya çıktığı üzere aslında bu sorunun nedenleri konusunda kesin sonuçlar elde edilmemiştir. Lakin insanların yaşamlarında karşı karşıya kalmış olduğu bazı etkenlerin anksiyete bozukluğu belirtileri konusunda önayak olduğu bilinmektedir.
- Genetik etkenlerden dolayı anksiyete bozukluğunun ortaya çıkmakta olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla akrabaları arasında anksiyete bozukluğu belirtileri olan kişiler bulunuyorsa, kişi de risk altındadır.
- Çok sevilen birinin ölümü, çocukluk ya da gençlik döneminde istismar edilme, saldırıya uğrama gibi çevresel olarak yaşanılan travmalar
- Şeker, akciğer, tiroid, kalp gibi farklı sağlık sorunlarına sahip olmak
- Kişinin kullandığı bazı ilaçlar
Akrabaları ya da ailesi arasında anksiyete bozukluğu belirtileri bulunan kişi/kişiler bulunmuyorsa, çocukluk ya da gençlik dönemlerinde ciddi bir travma ile karşı karşıya kalınmamışsa; yaşanılan bu durumun altında tıbbi bir neden yatabilir. Bu aşamada en doğru şekilde tedavi sürecinin başlaması adına uzman ile iletişime geçilmesi sağlanır.
Anksiyete Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Genel olarak anksiyete bozukluğu belirtileri şu şekilde listelenebilir;
- Ağız kuruluğu yaşamak, nefes darlığı çekmek
- Kötü bir şey olacağı düşüncesinden dolayı endişeli bir halin ortaya çıkması
- Kalp atışlarının aşırı düzeylerde hızlanması
- Konsantrasyon konusunda sorun yaşama, en ufak şeye dahi odaklanmada zorluk yaşama
- Hazımsızlık sorunları
- Aşırı terleme
- Ellerin titremesi
- Uyku problemleri
- Ortaya kaygı duymaya sebep olacak durumların olmasını engellemek adına sürekli kaçınma haline girme
Anksiyete Bozukluğu Tedavi Yöntemleri
Var olan anksiyete bozukluğu belirtileri şiddetini azaltmak gerekse var olan bu rahatsızlığı yönetmek adına farklı tedavi yöntemleri bulunuyor. Bunlar arasında ilaçlar ve psikoterapi, en yaygın iki tedavi yöntemi olarak biliniyor. Doktor, anskiyetenin beraberinde getirmiş olduğu semptomları hafifletmek adına kısa süreli rahatlamanın ortaya çıkması adına farklı ilaçlar arasından seçim yapar. Ancak bu ilaçlar kısa süreli rahatlama sağlar, çok uzun süreli kullanılmaması gerekir.
Bilişsel davranışçı terapisi; kişide paniğin ortaya çıkmasına sebebiyet veren davranışların ve düşüncelerin olumluya dönüştürülmesi adına kişiye rehberlik eder. Doğru şekilde yapılacak olan terapide ortaya çıkacak olan ve beraberinde kaygıyı getiren durumlara karşı endişe duygusu olmadan yaklaşarak bunların yönetilmesi sağlanır.
İnsan yaşamını ciddi anlamda etkilemesinden dolayı anksiyete bozukluğu belirtileri kesinlikle hafife alınmamalıdır. Belirtilerin bazılarının 5 6 aydır devam etmesi, kişilerin mutlaka uzman isimler ile iletişime geçerek mutlaka gerekli çözümler adına tedavi planının oluşturulmasını sağlamalıdır. Böylece semptomların giderilmesi adına mümkün olan en doğru adımlar atılmaya başlanır.