Çocuğum Hiçbir Oyuncağını Paylaşmıyor
‘’Çocuğum hiçbir oyuncağını paylaşmak istemiyor. Arkadaşına vermesini istediğimizde kıyamet kopuyor’’ bu cümleler size de tanıdık geldi mi?
Çocuklarda yaklaşık 3 yaşına kadar paylaşma davranışı gelişmemiştir. Bu döneme kadar çocuğunuzun eşyalarını paylaşmak istememesi onun paylaşımcı olmayan bir kişiliğe sahip olacağını göstermez. Aksine bu durum gelişimin bir özelliği, doğal seyridir.
2 yaş döneminde görülen benmerkezcilik nedeniyle, çocuk henüz paylaşmayı öğrenecek gelişimsel düzeye erişmemiş olduğu için bu davranışı gösteremez. Aynı zamanda oyuncağını verdiğinde geri alamayacağını düşünür. Bu duygu da onu daha çok paylaşmamaya iter.
3 yaşından itibaren ise paylaşma davranışı yavaş yavaş gelişmeye başlar. Bu süreçte de ebeveynlerin tutumu çocuğun bu davranışı öğrenmesinde oldukça etkilidir.
Ebeveynler bu durumun çocuğun kişilik, mizaç özelliği değil, gelişimsel bir süreç olduğunun farkında olurlarsa daha kolay bir geçiş yaşanacaktır.
Peki ne yapmalı sorusunun yanı sıra ebeveynler bu konuda ne yapmamalı?
- Çocuğunuzdan gelişimine uygun olmayan davranışlar beklemeyin.
- Çok değer verdiği bir oyuncağını, eşyasını paylaşmasını inatla istemeyin.
- Kardeşi ya da kendinden küçük bir çocuk sırf ağlıyor diye sık sık elindeki oyuncağı vermesini isteyin.
- Tehdit etmeyin. ‘Vermezsen bir daha oyuncak almam. Seni parka götürmem.’ gibi.
- Taraf tutmayın. Kardeşler ya da arkadaşlar arasında çıkan paylaşmama krizlerinde bir tarafın yanında olmayın, eşit yaklaşın.
- İnatlaşmayın. Çocuğunuzla karşılıklı olarak uzun inatlaşmalara girmeyin. Bu durum olayı daha da uzatıp çıkmaza sokacaktır.