Özgüven, kişinin her şeyden önce kendini koruyabilme, ilişkilerine sınır koyma, hayır diyebilme becerilerinin temelini oluşturan oldukça önemli bir kavramdır. Bu becerinin temeli çocukluk yıllarında atılırken aile tutumu ve çevrenin etkisiyle şekillenir. Araştırmalara göre, özgüvenin temeli özellikle çocukluğun ilk 2 yılında atılmaktadır.
Anne babaların rolü, çocukların özgüven ve kişilik gelişiminde ciddi öneme sahiptir. Çocuğunuz bir şeyi başaramadığında, hata yaptığında ona kızıyor, eleştiriyor hatta cezalandırıyorsanız kendini değersiz hissedecek ve kendine olan güvenini kaybedecektir. Bu durum çocuğunuzun gelecekteki kişiliğine de etki edecektir.
Özgüven eksikliği aynı zamanda önemli psikolojik rahatsızlıkları da tetikleyebilir. Depresyon, kaygı bozuklukları, sosyal ilişkilerde sorunlar, kişinin kendini değersiz ve yetersiz hissetmesi gibi. Bu gibi ciddi durumlarla karşılaşıldığında mutlaka bir uzman desteğine başvurulmalıdır.
Özellikle çocukluk döneminde çocuğun özgüven becerisi geliştirilmeli ve desteklenmelidir.
- Çocuğun kendi yaş ve becerilerine uygun görevleri yapmasına fırsat tanıyın (örneğin kıyafetlerini kendi giyip çıkarabilecek yaşa geldiğinde bu görevi onun yerine siz yapmayın)
- Çocuğunuz bir şeyi başardığında onu takdir edin (gülümseyin, tebrik edin)
- Yeteneklerini keşfetmesini sağlayın, böylece kendine olan güveni artacaktır. İlgi alanlarına yönelik aktivite ve kurslara yönlendirin.
- Ulaşabilecekleri hedefler koyarak başarması için onu teşvik edin.
- Çocuğunuzu kimseyle kıyaslamayın.
- Çocuğunuz içine kapanık ve kendini ifade etmekte zorlanıyorsa yüksek sesli okuma egzersizleri yaptırabilirsiniz.
Çocuğunuzda özgüven eksikliği, kendini ifade etmede güçlük gibi tutumlar gözlüyorsanız geç olmadan bir uzmandan destek alabilir, ebeveyn olarak sizi yönlendirmesini isteyebilirsiniz. Aynı zamanda okul dönemindeki çocuğunuzun öğretmeni ile de bu durumu konuşarak destek isteyebilirsiniz.