Çocuklarda dikkat eksikliği; dikkatin hızlıca dağılması, dürtüsel davranışlar, toplum içinde ve sosyal hayatta iletişimin önüne geçen ve çoğu zaman çocukların okullarındaki başarılarının yanı sıra ilişkilerini de etkileyebilmekte olan son derece karmaşık nörogelişimsel bozukluklar arasında kendine yer bulur. Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar oldukça hareketlidir. Yerlerinde sabit kalma konusunda zorlanırlar. Devamlı hareket halinde olan çocuklar dikkatlerini bir konuya verme ile alakalı sorun yaşarlar. Dürtüsel davranışlar konusunda da tepkilerini kontrol etme aşamasında sıkıntılar yaşarlar. Kendini ve duygularını kontrol edememenin yanı sıra ani hareketleri ve sabırsız davranışları nedeni ile gerek çevreleri gerekse yaşıtları ile sorunlar yaşarlar.
Dikkat Eksikliği Bulunan Çocuklar Hangi Belirtileri Gösterir?
Dikkat eksikliği bozukluğu olan çocuklar için herhangi bir şeye odaklanmak oldukça zordur. Yaşıtları ile ya da tek başlarına oyun oynarken aniden sıkılarak başka bir oyuna geçmeyi isterler. Oturdukları yerde bükülür, kıvrılır ve sabit olarak durmak onlar için çok zordur. Ders yaparken zorlansalar da sevdikler bir konuya oldukça kolay şekilde odaklanabilirler. Dikkat eksikliği olan çocukların genel özellikleri ise şunlardır;
- Birinin onunla konuşması esnasında dinlemiyormuş tarzında bir davranış sergiler
- Dikkati oldukça kolay bir şekilde dağılır
- Dikkatsiz olmasından dolayı kolay hatalar yapma eğilimi gösterir
- Yaptığı bir işi bitirme konusunda zorlanır
- Unutkanlık eğilimi göstermesinden dolayı sahip olduğu eşyaları kaybeder
- Proje, ev ödevi, okulda çeşitli aktiviteler gibi zihinsel çaba gerektiren işleri yapmaktan çoğu zaman kaçınırlar
- Yerine getirmeleri gereken sorumlulukları ve görevleri düzenleme konusunda sıkıntılar yaşarlar
Dikkat Eksikliği Olan Çocuğa Yaklaşım Nasıl Olmalıdır?
Çocuğu dikkat eksikliği belirtileri gösteren ailelerin, profesyonel yardım alırken aynı zamanda çocuklarının fiziksel ve duygusal sağlığı için zemin hazırlamasının önemi son derece büyüktür. Var olan belirtileri olumlu yönde etkileyecek farklı konulara odaklanılmalıdır. Bir çocuğun dikkat eksikliği belirtilerini en iyi şekilde aşması adına olumlu bir tutuma sahip olmak gerekir. Anne ve babanın mümkün olduğu kadar sakin bir ruh haline sahip olarak çocuğuyla bağlantı kurması, onun odaklanmasına ve sakinleşmesine çok daha iyi bir şekilde yardımcı olmak anlamına gelir.
Aşırı derece mükemmeliyetçilik yerine dikkat eksikliği olan çocuğun yapmış olduğu işlere odaklanmak ve onu teşvik etmek, çocuğun zamanla zorlandığı işleri anne ve babanın vermiş olduğu destek ile çok daha kolay bir şekilde yapmaya başlamasını sağlar. Birçok anne baba dikkat eksikliği yaşayan çocukları için profesyonel desteğe ihtiyaç olmadığı düşüncesindeler. Lakin çocukta var olan dikkat eksikliği yalnızca o yaşlarında etki edecek bir bozukluk değildir. Doğru zamanda olması gerektiği gibi müdahale edilmemesi demek, çocuğun yetişkinlik döneminde çeşitli sorunlar ile karşı karşıya kalması anlamına gelir.
Düzenli olmak, dikkat eksikliği olan çocuklar için oldukça önemlidir. Çocuğun oyun oynaması, yemek yemesi, ödevlerini yapması gibi konularda basit teknikler kullanılabilir. Yapılacak olan işlerin belirli rutinlere bağlanması, çocuğun gerekli işleri daha kolay şekilde yapması anlamına gelir. Ertesi gün okula gidecek çocukla beraber akşamdan çantasını ve eşyasını hazırlamasına yardım etmesi, çocuğun güne çok daha sakin ve kontrollü başlamasını sağlar.
Aşırı boş zamanı olan dikkat eksikliği bulunan çocukta var olan semptomlar ciddi anlamda şiddetlenebilir. Bunun olmaması adına evdeyken çocuğun zamanını dolduracak aktiviteler düzenlenmelidir. Bu aşamada çocuk bunaltılmamalı ve üzerinde herhangi bir baskı hissetmemelidir. Ancak bu aşamada bilgisayar/video oyunlarına ve televizyona aşırı derecede bağımlılık olmamasına da dikkat edilmelidir.