Çocuğun dengeli ve sağlıklı bir büyüme sürecine sahip olması anne babalar için her zaman ciddi anlamda öneme sahiptir. Konu ile alakalı düşünülenlerin aksine bu gelişim yalnızca akademik başarılar ile alakalı değildir. Aynı zamanda duygusal zeka becerileri ile de yakından ilgisi bulunmaktadır. Duygusal zeka kavramı, insanların duygularını doğru şekilde yönetmeleri, anlamaları, bunları yönetmeleri, başkalarının duyguların anlayabilmenin bir bütünü olarak tanımlanabilmektedir. Bireyde var olacak bu yetenekler, çocukların sadece kendi içlerinde değil çevresindekiler ile de ilişkilerini sağlıklı şekilde kurmalarına ve yaşamları boyunca adımlarını başarılı şekilde atmalarına imkan tanımaktadır. Yapılan araştırmalara göre duygusal zeka çocuk gelişiminde farklı konularda öneme sahiptir. Bunlar aşağıda listelenmiştir.
Sosyal Beceriler ve Kaliteli İletişim
Sosyal becerilerin ve insanlar ile kaliteli iletişimin geliştirilmesi aşamasında duygusal zekanın yeri son derece büyüktür. Çocuğun hissetmekte olduğu duyguları doğru şekilde ifade edebilmesinin yanı sıra diğer insanların duygusal ifadelerini anlama konusunda yetenek sahibi olması, iletişimin sağlıklı olmasına yardımcı olur. Duygusal zekanın gelişmiş olması, çocuğun duygularını etkili bir şekilde ifade ederek başkalarının sahip olduğu duygusal gereksinimlerine cevap verme becerisini de geliştirmektedir.
Benlik Değerini ve Özsaygıyı Geliştirme
Kendi duygusal tecrübelerini anlayan ve bunları kabul eden çocuk, bunlarla birlikte kendine olan güvenini de ciddi oranda arttırır. Böylece yeteneklerine inanmasının ve daha pozitif seviyelerde özsaygı geliştirmesinin de önünü açar.
Problem Çözme Becerisi
Duygusal anlamda farkındalık kazanmayı başarmış olan çocuk, çeşitli sebeplerden ötürü karşı karşıya kalacağı çok daha etkili şekilde ele alabilecektir. Problem çözme becerisinin iyileştiği çocuk, yaşamış olduğu sorunları daha rahat çözerken aynı zamanda analitik düşünce yeteneğinde de gözle görülür bir iyileşme ortaya çıkar.
Empati Yeteneği
Bireyin kendini başkasının yerine koyması ve onun duygularını anlaması empati olarak tanımlanan bir yetenektir. Sahip olunacak bu yetenek ile beraber çocuk, karşısındaki kişinin gereksinimlerini ve duygusal anlamdaki deneyimlerini çok daha iyi anlayabilir. Böylece çok daha yardımsever ve anlayışlı bir birey haline gelir.
Dayanışma ve İyilik Halinin Ortaya Çıkması
Duygusal zekasını geliştirmiş olan çocukta olumlu bir iyilik halinin yanı sıra dayanışma ruhu da ortaya çıkar. Diğer insanların duygusal olarak gereksinimlerini anlamak ve onlara yardımcı olma isteği, aynı zamanda toplumsal sorumluluk duygusunu geliştirmelerine de olanak sağlar.
Duygusal Dengeyi Sağlama ve Stres Yönetimi
Stres ve karşılaşılan zorluklar yalnızca yetişkinleri değil çocukları da ciddi anlamda etkilemektedir. Çocukların duygusal zekalarını geliştirmiş olması, meydana gelen stres ile başa çıkma süreçlerini çok daha kolay bir hale getirir. Olumsuz duygusal durumlar ile karşılaşması halinde bununla başa çıkması eskiye nazaran kolay hale gelir. Hayatın zorlukları ile mücadele etmesi gerekmesi durumunda yaşadığı sorunlara karşı daha sağlıklı ve olumlu yanıtlar verir. Duygusal dengesini sağlayacak olan çocuk, kendini çok daha iyi şekilde anlamasının yanı sıra duygusal anlamda yaşadığı sıkıntılara karşı da etkili çözümler bulmayı başarır.
Akademik Başarı
Ebeveynler her zaman çocuklarının akademik anlamda mümkün olduğu kadar başarılı sonuçları elde etmelerini isterler. Önceki dönemlerde bunun için yalnızca onların ders çalışmalarının yeterli olacağını düşünüyorlardı. Fakat ilerleyen zaman ve duygusal zekan çocukların gelişimi konusundaki öneminin ortaya çıkmaya başlaması ile birlikte artık çocuklar için akademik başarı ile alakalı bu detayın da üzerinde durulur hale geldi. Çocukların duygusal anlamda daha dengeli bir yapıya sahip olmaları ile birlikte konsantrasyonları ve dikkatleri de ciddi oranda artar. Bununla birlikte çocukta duygusal zeka gelişimi, öğrenme sürecinin daha keyifli ve etkili hale gelmesini sağlar.