Hiperaktivite Nedir?
Anormal şekilde aktif olma ya da olağandışı şekilde hareketlilik durumu, Hiperaktivite olarak tanımlanmaktadır. Daha bilinen tanımı ile ise çocuğun kendini kontrol edememesine sebebiyet veren psikolojik bir rahatsızlıktır. Hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar bir yerde sabit durmakta ve dikkatini toparlama konusunda ciddi anlamda zorluk yaşarlar. Öyle ki kimi çocuklar Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu sorunundan dolayı yalnızca evlerindeki yaşamlarında değil okul yaşamlarında da çeşitli sıkıntılar ile karşı karşıya kalabilirler.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’na sahip olan çocukları olaylar karşısında verdikleri tepkiler ve diğer çocuklara nazaran konsantre olmaları çok daha farklı olmaktadır. Dikkatleri çok daha kolay dağılabildiği için çoğu zaman unutkan olabiliyorlar. Ağırlıklı olarak hayal kurmaya eğilimlidirler. Ödevlerini bitirmekte zorlanabilir ya da bazı şeyleri çok daha kolay kaybedebilirler.
Bu belirtilerin bazılarını arada bir yapan çocuklar olsa da bunlar asla Hiperaktivite sahibi çocuklar ile karşılaştırılmamalıdır. Çünkü hiperaktivitesi olan çocuklar bu davranış şeklini devamlıca sürdürürler. Ve bunun sonucunda da yaşamlarının hemen her alanında farklı sıkıntılar ile karşı karşıya kalırlar. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu bulunan çocuklar incelendiği zaman da görülebileceği üzere genel olarak sinirli, endişeli, üzgün ve öfkeli bir ruh hali ortaya çıkmaktadır. Birçok kişi bu rahatsızlığın tedavi edilemiyor olduğunu düşünse de doğru adımların atılması ile beraber tedavi süreci ile beraber başarılı sonuçların elde edilmesi mümkün hale gelmiş olur.
Hiperaktivitenin Ortak Özellikleri Nelerdir?
- Saldırgan davranışlar içinde olmak
- Sabit hareket etmek
- Dürtüsel davranışlar sergilemek
- Dikkat dağınıklığı
- Aile ve arkadaş ilişkilerinde zorlanma
Yapılan araştırmalar ile görüldüğü üzere Hiperaktivite çoğunlukla altta yatan fiziksel ya da zihinsel sağlık durumunun bir belirtisi olmaktadır. Hiperaktivite ile alakalı ana koşullardan bir tanesi olarak bilinen dikkat eksikliği de Hiperaktivite bozukluğu olarak tanımlanmaktadır.
Hiperaktivite belirtileri ise;
- Uzun süre boyunca ve aralıksız konuşma eğilimi gösterme
- Bir cümleyi ya da konuyu tamamlamadan başka bir konuya geçme
- Hareketsiz kalınması gereken yerlerde sadece ufak hareketler ve kıpırdanma ile kalmayıp ayağa kalkıp dolaşma ve koşma gibi hareketler yapma
- Bir hobi aktivitesini sessizce gerçekleştirememe
- Onunla konuşuldu zaman dinlemiyor gibi görünme
- Verilen talimatları tam olarak takip edememe
- Organize olmakta sorun yaşamak
- Rapor, form, ödev gibi yazı yazmayı gerektiren faaliyetlerden kaçınmak
- Günlük işleri ve rutinleri yerine getirmeyi sürekli olarak unutma
Hiperaktivite Tedavisi
Başarılı bir şekilde Hiperaktivite tedavisinin yapılabilmesi adına ilk aşamada klinik bulguların detaylıca incelenmesi gerekir. Ortaya çıkan bu davranış bozukluğuna kansızlık, anksiyete, stres, tiroit bezi rahatsızlıkları gibi hastalıkların sebep olup olmadığının mutlaka araştırılması gerekir. Kesin bir şekilde tanının koyulabilmesi adına çocuğun ev içindeki ve okuldaki davranışları gözlemlenmeye başlanır. Tabi ki bu aşamada öğretmenlerin ve anne babaların değerlendirmeleri de mutlaka göz önünde bulundurulur. Diğer yandan psikiyatristin ve psikologun da değerlendirmeleri önem taşımaktadır. Uygun ve doğru şekilde tedavinin gerçekleştirilmesi ile beraber özellikle de çocukluk döneminde son derece başarılı sonuçların elde edilmesi mümkün olur.
Medikal olmayan ve medikal tedavi yöntemleri Hiperaktivite tedavisi için çoğu zaman beraber uygulanmaktadır. Medikal tedavi esnasında ağırlıklı olarak bireyin odaklanmasına yardımcı olacak tarzdaki ilaçlar doktor tarafından belirlenen dozlarda çocuklara uygulanır. Buna ek olarak ise nöropsikolojik değerlendirme testlerinden de faydalanılır. Kullanılan psikoterapi yöntemleri kimi durumlarda ilaçlı tedaviye ek olarak tercih edilirken kimi durumlarda ise tek başına uygulanır.