Okul Öncesi Dönemde Akran İlişkileri
Çocuklarda ilk olarak ailede başlayan iletişim; dünyayı keşfetme, bağlanma, kendini ifade edebilme becerileri akranlarının da katılımıyla daha da gelişir. Özellikle günümüzde anne-babaların çalışması sebebi ile kreşe gönderilen çocuklar, akran ilişkileri ile daha erken yaşta tanışmaya başlamıştır.
Bebeklerin, yaklaşık altıncı aydan itibaren diğer bebeklerle iletişimleri başlar. Yan yana gelen bebekler birbirlerine dokunmaya çalışırlar. Bu dönem bir yaşına kadar kıyafet, asılma, saç çekme davranışları olarak devam eder. Bu bebekler için olumlu bir etkileşimdir. Bebekler bu dönemde sık sık yan yana getirilmeli ve etkileşimleri devam ettirilmelidir.
Yaklaşık iki yaşındaki çocuklar; başka çocukların olduğu gruplarda birbirlerinden farklı oyuncaklar ile tek başlarına oynasalar da zamanla birbirleri ile iletişim kurmaya başlarlar. Bakışmalar ile çocuklarda fark etme evresi başlar, bu da çocukların grup oyunlarına alışma safhası olarak adlandırılabilir.
Artık 4-5 yaşlarına geldiklerinde çocuklar yalnız oynamak yerine arkadaşları ile oynamayı tercih ederler. Bu dönemde genelde oyun arkadaşı olarak hemcinslerini seçerler ve bu durum okul çağına kadar devam edebilmektedir. Bu yaş grubundaki çocuklar iş birliği gerektiren oyunlar oynamayı daha çok tercih ederler ve bu sayede bir grubun parçası olduklarını hissederler. Bu durum çocuklarda başarma duygusunu desteklerken bir yandan da çocuğun akranları ile arasındaki bağı kuvvetlendirir. Tabi ki bu bağlar uzun süren arkadaşlıklara dönüşemeyebilir ama hiç tanımadığı akranlarına göre tanıdığı ve vakit geçirdiği akranlarına karşı daha ılımlı, sevecen ve bağışlayıcı bir tutum sergilemelerinde önemli rol oynar. Bu duyguların çocukların sosyal ve bilişsel gelişimlerine büyük katkı sağladığı görülmektedir. Paylaşma, rekabet ve empati kurma becerisini okul öncesi dönemde tecrübe eden çocuklar okul dönemine daha kolay ve çabuk adapte olmaktadır. Sağlıklı akran ilişkilerinin; okul öncesi dönemdeki çocukların bedensel, sosyal, duygusal ve zihinsel gelişim alanlarına olumlu etkileri olduğu yapılan araştırmalarca da kanıtlanmıştır.
Anne babaların üzerine düşen görev çocuklarına sağlıklı akran ilişkileri kurabilecekleri ortamlar sağlamaya çalışmaktır. Eğer çocuklarınızın akranları ile sağlıklı ilişkileri olmadığını düşünüyorsanız ve akranlarına karşı sürekli olarak agresif, huzursuz tavırlar sergilediğini gözlemliyorsanız bir uzmandan destek alabilirsiniz.