Günümüz dünyasında pek çok insan, sahip olduğu özgüven eksikliği sebebi ile kendilerini sosyal hayattan kopartıp çevresindekiler ile ilişkilerini minimum düzeylere indiriyor. Konu hakkında yapılan araştırmalara göre yaşamını her anlamda iyi bir şekilde sürdürmek isteyenlerin, mutlaka bu konuda profesyonel anlamda yardım alması gerekir. Genel olarak bakıldığı zaman özgüven eksikliği, çocukların gerek büyütülmesi gerekse eğitimi sırasında ortaya çıkan bir durum olarak tanımlanabilir. Özgüven eksikliği olan bir bireyde asosyallik, her şeye evet cevabını verme, karamsarlık, depresyon, sosyal fobi, karşı cinse karşı var olan ilginin dışarıya vurulamaması, suçluluk duygusu gibi farklı belirtilerin ortaya çıktığı görülebilir.
Bireyde özgüven eksikliği olması, yalnızca aile değil aynı zamanda sosyal ve iş yaşamını da olumsuz şekilde etkiler. Bu aşamada birçok kişi yaşadığı bu durumla kendi kendine başa çıkabileceğini düşünürler. Gerçekte ise en etkili çözümlerin elde edilmesi adına profesyonel destek alınması son derece önemlidir.
Özgüven Eksikliği Neden Meydana Gelir?
Uzmanlar tarafından özgüven eksikliği ile alakalı gerçekleştirilen araştırmalar ile de ortaya koyulduğu üzere bu durumun 4 ana nedeni bulunuyor. Bunlar ise kişinin genetik yapısı, çocukluk dönemindeki deneyimleri, yetişkinlik dönemindeki yaşam koşulları, etkilendikleri toplumsal arka plandır. Elde edilen bu bilgiler ile de görüldüğü üzere kişilerin yalnızca aileleri içerisinde değil çevrelerinden ona karşı var olan tutum ve bu tutuma verdikleri tepkiler onların özgüvenlerinin oluşması aşamasında son derece önemlidir.
Özgüven Eksikliği Belirtileri
- Anın farkında olmamak
- Ani ağlama nöbetleri
- Çok az konuşmak
- Aşırı derecede kırılgan bir yapıya sahip olmak, insanlara karşı yoğun düzeyde güvensizlik duymak
- Sürekli tekrar eden gündüz düşleri
- Hayal kurma konusundaki becerinin ortadan kalkması
- Hayata karşı ciddi anlamda ilgisizlik duymak
- Karşı karşıya kalınan her bir olayı geçmişle kıyaslamak
- Devamlı tekrar eden gündüz düşleri
- Görülen kabusların sayısının her geçen gün artması
- Agorafobi ve kalabalık korkusu
- Halsizlik
- Ateşler içinde uyanma
- Olaylara sürekli olarak olumsuz tarafından bakmak
- Sıkılganlık ve içe kapanık olmak
- Büyüklere karşı aşırı düzeyde güvensiz hissetmek
- Sürekli kararsız bir halde olmak
- Mutsuzluk duygusuna sahip olmak
- Kendini aşırı çirkin hissetmek ve insan içine çıkmak istememek
- Agresif ve depresif tavırlar içerisinde olmak
- Başkasının bakımına ihtiyaç olduğunu düşünmek
Özgüven Eksikliği Tedavisi
Bireyde özgüven eksikliği olması, onun yaşamını ciddi anlamda etkiler. Var olan bu durumu kendi kendine çözmek ise çoğu zaman tahmin edilenden daha zordur. Bu aşamada doğru isimler ile iletişime geçmek, bireyin yaşamın olumsuz etkileyen özgüven eksikliğine karşı en başarılı adımların atılmasını sağlar. Özgüven eksikliğinin ortadan kaldırılması için en önemli olan şeylerin başında iletişim geliyor.
Genel olarak iletişim, insan yaşamında son derece büyük bir öneme sahiptir. Özgüven eksikliği sorununu gidermek isteyenlerin bundan dolayı ilk aşamada diğer bireyler ile doğru şekilde iletişime geçmeye başlamaları gerekiyor. Sonraki aşamada ise kişinin zihnini olumsuz düşüncelerden arındırması gerekir. Çünkü olumsuz düşünceler kişinin atmak istediği adımların da önüne geçer. Başarılı şekilde özgüven eksikliği sorununu tedavi etmek için ilk aşamada bu sorunun hangi sebeplerden kaynaklandığının teşhis edilmesi gerekir. Bu aşamada kişinin doktora karşı tamamen açık olması gerekir. Yapılacak görüşmeler sonrasında hangi terapinin en iyi sonuçları ortaya çıkartacağı belirlenir. Terapilere düzenli olarak katılacak bireylerde var olan özgüven eksikliği sorunu ortadan kaldırılır.