Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlamak Gerekir?
18 ve 20. Ay civarlarında çocuklar, fiziksel olarak tuvalet alışkanlığı kazanmaya hazır hale gelirler. Fakat çocuğun tüm alanlarda kendini hazır hissetmesi ile bu zaman dilimi değişebilir. Aileler bu süreçte ‘Çocuğum hemen tuvalet alışkanlığını kazansın, artık altına hiç ıslatmasın’ gibi düşüncelere birden kapılmamalıdır. Bu tutum hem aileyi hayal kırıklığına uğratır hem de çocukta olumsuz etkiler yaratabilir.
Tuvalet Alışkanlığı Kazandırma Sürecinde Vücuttaki Sinyaller Nelerdir?
- Çocuk kalktığında bezi kuru oluyor ya da bir-iki saat tuvaletini tutuyorsa,
- Çocuk her kakası geldiğinde bir yere gidip saklanıyorsa ve kakasını orada yapıyorsa,
- Zaman zaman bezini taktırmak istemiyorsa,
- Merdiven çıkabiliyorsa
Gibi sinyaller alındığında tuvalet alışkanlığı kazandırma sürecine girilebilir.
Bu sinyallerle karşılaşıldığında öncelikle çocuğa lazımlık alınabilir. Çünkü bazı çocuklar tuvalet aparatlarından korkup klozete yapmak istemeyebilirler. Bu durumda lazımlık geçişi kolaylaştırmaktadır. Eğer klozet kullanılacaksa da mutlaka bir klozet aparatı ve çocuğun ayaklarını basacağı bir basamak alınmalıdır. Bununla birlikte çocuğun katılımını artırmak için sevdiği iç çamaşırlar alınabilir. Bu durum onu teşvik edecektir.
Ailelere Bazı Öneriler
- Çocukta su azaltılmamalıdır. Fakat uyku öncesi sıvı azaltımına gidilebilir.
- Alışkanlık sürecine başlamak için yaz mevsimini beklemek zorunlu değildir. Bu geçiş için uygun mevsim değil, çocuğun ve ailenin hazır bulunuşluğu dikkate alınmalıdır.
- Sabırlı ve anlayışlı olmalı, bu dönemin bir geçiş süreci olduğu unutulmamalıdır.