Toplumun bir kısmında görülebilen ve genel olarak nörolojik bozukluklara dayalı kronik bir sorun olan ADHD, Attention Deficit Hyperactivity Disorder kelimelerinin baş harflerinden meydana geliyor. Bu nörolojik bozukluğun Türkçe karşılığı ise Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’dur.
Normalin üzerinde hareketliliğe ve aktifliğe sahip olmak Hiperaktivite olarak tanımlanır. Dikkat eksikliği ile birleşen hiperaktivitede bireyin bir şeye odaklanması ya da yerinde sabit durması mümkün halde olmaz. ADHD henüz anne karnındayken başlayan bir sorun olarak bilinir. Beyin gelişimi ve sinir sistemi ile direkt olarak ilgili olan sorun, ayrıca ruhsal sıkıntılar ile birleşmesi sonucunda nörogelişimsel sıkıntıların ortaya çıkmasına sebebiyet verir.
Çocukluk çağından da itibaren insanların yaşamlarını etkileyen ADHD, tüm hareketli çocuğun bu bozukluğa sahip olduğu anlamına gelmez. Bir çocuğun aşırılık anlamında ilk olarak yaşıtları ile kıyaslanması gerekir. Eğer ki sosyal hayatta anormal sıkıntılar yaşanıyorsa ve aşırılık durumu söz konusu oluyorsa, ADHD’den söz edilebilecektir. Ancak var olan sorunun öğretmenler ya da ebeveynler tarafından tam olarak kontrolünün sağlanması her zaman mümkün değildir. Yerinde müdahalenin olmaması durumunda ADHD bozukluğuna sahip olan çocukların bir kısmı ilerleyen yaşlarında alkol ve madde bağımlılığı ile karşı karşıya kalabiliyor.
ADHD Belirtileri
Konu ADHD belirtileri olduğu zaman da görülebileceği üzere kendi içerisinde çok farklı belirtilerinin olmasının yanı sıra herkeste de aynı belirtileri ortaya çıkartmaz. Farklı etkenlerin birleşmesi sonucunda bireyde farklı ADHD belirtileri kendini gösterebilmektedir. Bu sorun beyin ve sinir sistemi ile alakalı bir bozukluk olmasından dolayı, konu hakkında yapılan incelemeler; bireylerin beyin yapılarında kimi bölümlerin daha küçük ya da daha büyük olması gibi farklı sorunların kendini gösterdiği tespit edilmiştir.
Yaygın olarak ADHD belirtileri söz konusu olduğu zaman bireylerde;
- Aşırı hareketlilik
- Göz teması kuramama
- Sosyal yaşama adapte olma konusunda güçlük yaşama
- Dikkat eksikliği
- Unutkanlık
- Odaklanmada zorluk
- Aynı aktivitenin uzun süreler boyunca yapılamaması
- Sık şekilde hata yapmak
- Ayrıntılara çok fazla dikkat etmemek
- Her şeyden çabuk sıkılmak
- Basit yönergeleri unutmak
- Aşırı hareket isteği ve yerinde duramama
- Oturma pozisyona dahi ayakları ve elleri sallama
- Cümleleri birbirine bağlayamama ve hızlı konuşma
- Karşısındaki dinlemede güçlük yaşama
- Sıra bekleyememe
- Sabırsız olma
- Aceleci olma
- İsteklerinin hemen olmasını talep etmek
ADHD Tedavisi Var Mı?
Farklı sorunlara bağlı şekilde ortaya çıkan ADHD, bundan dolayı da tedavi açısından kendi içinde çok yönlü olması ile de bilinir. Genel olarak bu rahatsızlığın tedavisi esnasında ilaçlı tedavi, terapi ve ilaçsız tedavi gibi farklı yöntemler tercih edilebilir. Teşhisin uzmanlar tarafından koyulmasından sonra uzman psikiyatrist tarafından farklı antidepresanlar verilir. Bunların düzenli olarak kullanılması ile beraber ADHD ve beraberinde gelmiş olan olumsuz etkilerden kurtulmak mümkün hale gelir. Verilen ilaçların ileri düzeyde dikkat sorunu yaşayan insanlar tarafından kullanılması önerilir.
Uzman terapistler tarafından bilişsel davranışçı terapi yöntemlerinin uygulanması, ADHD bozukluğunun beraberinde getirmiş olduğu olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması konusunda son derece etkilidir. Bu sorunla karşı karşıya kalan bireylerin konu hakkında farkındalık kazanması ve farklı görev listeleri yardımı ile kimi alışkanlıklar edinmesi bu tedavi yöntemi mümkün hale geliyor.
İlaçsız tedavi yöntemi ile ADHD için düzenli egzersiz, tedavinin büyük bir bölümünü kapsamaktadır. Her ne kadar egzersizlerin büyük bir kısmı beyin egzersizlerinden meydana geliyor olsa da az miktarda fiziksel egzersiz de içermektedir.