facebook
BEBEKLİK VE ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE GÜVENLİ BAĞLANMA admin 5 Ocak 2021

BEBEKLİK VE ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE GÜVENLİ BAĞLANMA

Yeni doğan bir bebeğin sağlıklı gelişim göstermesi için fiziksel ve duygusal ihtiyaçları vardır. Bebek ve birincil bakım veren arasında bebeğin temel ihtiyaçlarının karşılanması ve sağlıklı fiziksel gelişiminin desteklenmesi güvenli bağlanmanın oluşmasını sağlar.

Bağlanma bebek ile bebeğe birincil bakım veren kişi/kişiler arasında gelişir. Tarafların yakınlık ihtiyacından doğan, stres ve ayrılık gibi durumlarda kendini gösteren duygusal bağdır. Güvenli bağlanmanın oluşabilmesi için bebeğin ihtiyaçları uygun şekilde anlaşılıp karşılanmalıdır. Bebeğin mizacı, ihtiyaçlarının karşılanması noktasında dikkat edilmesi gereken önemli bir husustur. Bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak, bebekle daha çok vakit geçirmeye oranla sağlıklı bir bağ oluşmasında daha temel bir etkendir.

Fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarının karşılanacağını bilen bir bebekte bağlanmanın en önemli unsuru olan güven duygusu oluşmuş demektir. Bu bağlanmayı anne-baba ile gerçekleştiren çocuğun ailesiyle olan ilişkisi diğer ilişkilerini, sosyal yaşantısını, dünyaya bakışını ve benlik algısını oluşturur. Güvenli bağlanma gösteren çocukların olumsuz duygularını kontrol etme ve stresli durumlarla başa çıkmada daha başarılı oldukları görülür. Öz saygı ve özgüvenleri gelişmiştir. Diğer insanlar ile olan iletişimlerinde sosyal becerileri yüksektir. Hayatları boyunca daha sağlıklı ilişkiler kurabilirler. Güvenli bağlanma kuramayan çocuklar ise hayatlarında ve gelişimlerinin birçok alanında dezavantajlı durumdadırlar.

BEBEKLİK VE ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE GÜVENLİ BAĞLANMA

Bağlanma özellikle ilk 6 ayda kendini gösterse de, bağlanmanın sağlıklı şekilde oluşabilmesi için bebeğin fiziksel ve duygusal ihtiyaçları doğduğu andan itibaren karşılanmalıdır. Bu nedenle de bakım veren kişinin sık sık değişmemesi gerekir. Aksi takdirde bu durum güvenli bağlanma ilişkisinin kurulmasını olumsuz yönde etkiler.

Güvenli Bağlanmanın Oluşması İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Bebeğin ihtiyaçlarına uygun şekilde karşılık vermek ve yaşadığı tüm olumlu ve olumsuz duygularında ulaşılabilir olmak gerekir.
  • Özellikle ilk dönemlerinde, bebeklere bakım veren kişiler sabit figürler olmalıdır.
  • Bebek ile iletişim kurarken gözlerine bakmak bağı kuvvetlendirir.
  • Bebeğin kendini terk edilmiş hissetmemesi için ayrılırken vedalaşmak ve geri döneceğinizi belirtmek gerekir. Çünkü bebeklerde ilk 6 ay nesne devamlılığı yoktur. Bu yüzden göremediği kişi ve nesnelerin yok olduğunu düşünür.
  • İlk bakımı veren kişiler çoğunlukla anneler olsa da bebekler babalarına da bağlanma geliştirirler. Bu bağı kuvvetlendirmek için ebeveyn işbirliği ve babaların çocuklarıyla etkileşimde bulunmaları önemlidir.
  • Bebekle fiziksel temas kurmak, güvenli bağlanma için çok değerlidir. Bebek ile oyun oynamak, ona masaj yapmak güvenli bağlanmayı güçlendirir.
  • Bebekle ayrı kalınması gereken durumlar oluştuğunda ise bebeğin ihtiyacı dikkate alınarak güvenebileceği ve alışık olduğu biriyle vakit geçirmesi desteklenmelidir. Ayrı kalınan süre sona erdiğinde ise bakım veren kişiyle geçirdiği nitelikli süreye, ilişkiye ve ten temasına da özen gösterilmelidir.

Ebeveynler olarak bebeğinizin bağlanma süreci hakkında bilgi ve danışmanlık almak için bir alan uzmanından destek alabilirsiniz.

yono rummy

rummy deity

betvisa

yolo247

sky247

91 club

lotus365

jeetbuzz

Mksports

1xbet

gullybet

iplwin

ipl win

rummy nabob 777

rummy gold

rummy nabob

rummy modern

rummy apk

my 11 circle

dafabet

Faridabad Satta

Satta King 786

Dafabet

betvisa

yono rummy