Anne babaların evliliklerinde uyum içerisinde olması, çocuklarına huzurlu ve güvenli bir aile ortamı sunması, çocuğun gelişimine ve sosyal uyumuna katkı sağlar.
Huzursuz, çatışmalı ve hatta şiddet içeren aile ortamında yetişen çocuklar tüm yaş dönemlerinde aile içindeki gerginliğin farkındadırlar ve ailede biriken duyguları okuyabilirler. Aynı zamanda anne baba arasındaki şiddetli geçimsizliğe birebir şahit olmaları onların kaygı, öfke, üzüntü, suçluluk ve güvensizlik duyguları yaşamalarına sebep olur. Bu duruma maruz kalmaları onların duygusal gelişim sürecini olumsuz yönde etkiler.
Eşlerin evliliklerini sürdüremeyip gelecekteki hayatlarına boşanmış ebeveyn olarak devam etme kararlarında önemli olan, bu durumu çocuklarıyla doğru şekilde paylaşmalarıdır. Ebeveynlerin en fazla zorlandıkları noktalar, boşanma sürecini, etkin iletişim yollarını kullanarak, çocuklarıyla doğru zamanda ve en doğru şekilde paylaşmaktır. Aynı zamanda eş-olma rolleri sona erse de ebeveynlik rollerinin devam ettiğini hatırlayamamak ve kendi duygusal dünyalarını onarmadan, çocuğu tüm bu karmaşık ilişki ağına sürüklemeleridir. Anne ve babaların bu süreçte yaşadığı kargaşaya çocukları da dahil etmeleri onlarda büyük karmaşıklıklara yol açar. Bu nedenle çocuk;
- Alışmış olduğu aile düzeninin değişmesiyle birlikte annesine, babasına ve çevresine öfke duyabilir.
- Boşanma esnasında ve sonraki süreçte yas tutmaları, üzüntü duymaları, umutsuzluk ve çaresizlik hissetmeleri ile depresyona yol açabilir.
- Gelişim süreçlerinde geriye dönüşler ve gecikmeler yaşanabilir.
- Benimsemiş olduğu alışkanlıkları bozulabilir. Örneğin; yalnız kalamama, uyuyamama ya da uyku düzensizliği gibi.
- Anneyi kaybetme korkusu nedeniyle anneden ayrılmakta güçlük çekebilir.
- Özellikle 7 yaş öncesi benmerkezcilik duygusu ile boşanmanın sorumlusu gibi kendini suçlama ve utanma duyguları eşlik edebilir.
Boşanmaya uyum konusunda sıkıntı çeken ebeveynlerin hem kendileri hem de çocukları için uzman desteği almaları önerilmektedir. Bu destekle çocuklarınızın boşanma sürecinde yaşadıkları suçluluk, kızgınlık, üzüntü ve uyum gibi çeşitli problemleri kontrol altına alma ve bu problemlerin sağlıklı bir şekilde üstesinden gelmeleri sağlanır.