Çocuğun bir veya birden fazla gelişim alanında akranlarından geride olması gelişimsel gecikme olarak tanımlanabilir. Gelişimin erken dönemlerinde biyolojik faktörler daha çok rol oynarken sonraki dönemlerde çevresel faktörler de önem kazanmaktadır. Gelişim geriliği olan çocuklarda beceri kazanımı ve öğrenme akranlarına göre geriden gelebilir.
Gelişimsel gecikme; konuşma ve dil gelişimi, motor gelişim, sosyal gelişim ve bilişsel gelişim alanlarındaki gerilik olarak ortaya çıkabilir. Çoğu çocukta birden fazla gelişim alanında gerilik görülebilir. Erken teşhis ile çocuktaki gecikmenin önüne geçilebilmektedir.
Gelişimsel gecikme son yıllarda oldukça artan bir problemdir. Çocukların bulunduğu ortam, çevresinde yeterince uyaran olmaması, yetişkinlerle ve akranlarıyla iletişim kuracağı ortamlarda bulunmaması gibi etkenler gelişimsel gecikmenin başlıca sebeplerindendir. Bununla birlikte doğum öyküsü, erken yaşta gelişen sağlık problemleri, travmatik anılar da gelişimsel gecikmeye sebep olabilmektedir.
Çocukta bazı beceriler akranlarına oranla geriden geliyorsa mutlaka bir uzmana başvurulması gerekir. Yürüme, konuşma gibi becerilerin her çocukta farklı zamanlarda kazanılacağına dair halk arasındaki inançlar, ailelerin bu problemi teşhis etmesini oldukça zorlaştırır. Fakat gelişimi ne düzeyde olursa olsun her çocuğun mutlaka düzenli aralıklarla gelişimsel değerlendirilmesinin yapılması gerekmektedir. Gelişimsel gecikmede erken teşhis destek programının uygulanması ve hızlı sonuç alabilmek adına oldukça önemlidir. Bu nedenle siz de çocuğunuzda gelişimsel gecikme olduğunu düşünüyorsanız bir uzmandan destek alabilirsiniz.