facebook
Çocuklarda Karanlık Korkusu admin 4 Ağustos 2021

Çocuklarda Karanlık Korkusu

Çocuklarda Karanlık Korkusu

Karanlık korkusu çocuklarda en sık görülen korkulardan biridir. 5 yaşın altında olan çocuklar soyut düşünebilme becerileri yeterince gelişemediği için somut olarak göremedikleri, varlığını algılayamadıkları her şeyden korkma eğilimindedirler. Karanlık ise çocuklara göremedikleri bir ortam sağladığı için çocuklar karanlıktan korkarlar. Karanlık korkusu; doğru yöntemlerle ve sağlıklı tutumlarla kısa sürede son bulabilirken, yanlış tutumlar sonucu ileri yaşlara aktarılabilir ve gittikçe daha da kötüleşebilir.

Karanlık korkusu ile ilgili atılacak ilk adım korkunun kaynağını bulmaktır. Yaşanan karanlık korkusunun sebeplerini araştırmak gerekmektedir. Örneğin; korkunun yaşandığı süreçte çocuklar ebeveynleri ile olan herhangi bir iletişimde korku geliştirme eğilimi gösterebilirler. Çocuk, gün içerisinde ebeveyninden ayrı kalmak istemeyebilir, ilgi çekmek amacı ile bu davranışı sergiliyor olabilir, dolapların içerisinden kötü canavarların çıkacağını düşünüyor olabilir ya da çevresinin etkisiyle böyle bir korku geliştiriyor olabilir.

Peki anne babalar bu durumda ne yapmalı?
📍Çocuğunuz korkuyor diye koridorun ışığını açık bırakmak korkusunun pekişmesine neden olabilmektedir. Bu durum çocuğunuza “Karanlık tehlikelidir ve bu ışık seni koruyacaktır.” mesajını vermektedir. Ayrıca ışık sebebi ile oluşan gölgeler de çocuğun korkmasına neden olabilir. Doğru ve sağlıklı olanın karanlıkta uyumak olduğunu onlara sade ve anlaşılır bir dil kullanarak anlatılmalıdır.
📍İlk başlarda çocuğunuz uyuyana kadar yanında durabilirsiniz. Karanlıktan korkup yanınıza geldiğinde ise yılmadan, sabırlı davranarak kendi yatağına yatırmalı, sonrasında kapatmak suretiyle karanlığa alıştırmaya çalışınız.
📍”Korkacak ne var bunda” gibi cümleler kurmayınız. Bu tarz cümleler çocuğunuzun duygularını önemsemediğinizi ona hissettirir.
📍”Kocaman oldun hala mı korkuyorsun?” gibi sözlerle çocuğunuzun duygularını küçümsemeyin.
📍Çocuğunuza başkalarının yanında “Ablası/abisi hâlâ korkuyor.” gibi cümleler kurarak onu rencide edecek ve özgüven problemi yaşamasına neden olacak davranışlardan kaçının.
📍Bu durum sizlerin bazı zamanlarda sabrını zorlayabilir, çocuğunuzu azarlayıp korkularının artmasına sebep olmayın.
📍Korku ve şiddet içerikli videolar izlemesine izin vermeyin. Siz etkilenmiyor olabilirsiniz fakat çocuğunuz gerçek ve gerçek olmayanı ayırt etmekte zorlandığı için bunlardan etkilenebilmektedir.
📍Karanlıkta kalırsa bu korkusunu yener düşüncesiyle çocuklarınızı zorlamayın. Bu durum çocuklarınızın size karşı güven duygusunu kaybetmesine neden olabilir ve korkusunu daha çok arttırabilir.

Tüm bunlara rağmen bir çözüm yolu bulamıyorsanız ve yaşanan korkunun asıl kaynağını bilmiyorsanız bu durumlarda bir uzmana başvurabilirsiniz

yono rummy

rummy deity

betvisa

yolo247

sky247

91 club

lotus365

jeetbuzz

Mksports

1xbet

gullybet

iplwin

ipl win

rummy nabob 777

rummy gold

rummy nabob

rummy modern

rummy apk

my 11 circle

dafabet

Faridabad Satta

Satta King 786

Dafabet

betvisa

yono rummy