Teknolojik cihazların artık insanların hayatlarında çok daha aktif rol aldığı bilinen bir gerçek. Çocuklar da bu aşamada artık dijital ürünler ile önceki zamanlara nazaran hiç olmadığı kadar fazla zaman geçiriyorlar. Ve bu aşamada dijital dünyada geçirdikleri zamanı kontrol altına almalarının sonucunda dijital bağımlılık olarak adlandırılan bağımlılık durumu söz konusu olabilir. Dijital bağımlılık sonucunda çocukların sosyal becerileri ciddi anlamda etkilenir. Bireyin sosyal becerileri, başkaları ile etkileşim kurma, empati gösterme işbirliği yapma yeteneklerini içerisinde barındırır. Çocukların bu becerileri doğru şekilde geliştirmesi, sağlıklı şekilde büyümeleri için oldukça önemlidir.
Bu aşamada dijital bağımlılığa sahip olmaları sosyal becerilerini olumsuz yönde etkileyecek bazı durumları beraberinde getirecektir. Anne babalar bu zararların farkına daha kısa sürede vararak gerekli müdahaleleri yapabilirler.
Empati Hissinde Azalma
Empati olarak adlandırılan his, diğer insanların duygularını anlayabilmenin yanı sıra onlara duygusal anlamda yaklaşabilme yeteneği şeklinde tanımlanır. Dijital olarak adlandırılan dünyada ifadeler çoğunlukla sembolik ya da yazılı olarak karşı tarafa iletişir. Bunun sonucunda da vücut dili, tonlama, yüz ifadeleri gibi empati geliştirme aşamasında önemli olarak kabul edilen önemli ipuçlarından yoksun kalırlar. Ve bu da gerçek yaşamda empati kurma becerilerini olumsuz şekilde etkiler.
Yüz Yüze İletişimde Azalma
Çocukların gün içerisinde dijital cihazlar ile çok fazla zaman geçirmesi, kendilerini bu dünyaya adapte etmeleri anlamına gelir. Devamlı ekrana bakan çocukta yüz yüze iletişim konusunda azalmaları beraberinde getirir. Çocuklar bu aşamada gerçek dünyada baka insanlar ile konuşmaktan ziyade tercihlerini dijital iletişim kanallarından yana yaparlar. Bunun sonucunda da yüz yüze iletişim becerileri gözle görülür şekilde azalır.
Sorun Çözme Yeteneğinde Azalma
Dijital dünyaya bakıldığı zaman insanların karşılarına çoğu zaman çözümler ve hazır cevaplar çıkar. Çocuklar da bundan dolayı en ufak bir sorunda çözümü dijital cihaz üzerinden arar. Böyle olunca da çocukların kendi kendilerine sorun çözme becerilerini ciddi oranda azaltmaya başlar. Gerçek yaşamlarında karşılaştıkları zorlukları aşma ve bunlara yatıcı çözümler bulma aşamasında yeteneklerinde azalmalar ortaya çıkar.
İletişim Becerilerinde Zayıflamalar Oluşması
İnsanlar dijital dünyada ağırlıklı olarak kısa ve hızlı mesajlar ile iletişim halinde olurlar. Çocukların uzun zamanlar boyunca bu tarzda bir iletişim içerisinde olması, derinlemesine ve detaylı şekilde inceleme ile alakalı becerilerinin her geçen gün zayıflamasına sebep olur. Birçok çocuk duygusal hisleri ifade etme, karmaşık ve uzun cümleler kurma ya da etkili iletişim kurma konusunda zorluk yaşarlar.
İşbirliğinden ve Grup Çalışmalarından Uzaklaşma
Sosyal becerilerin etkili şekilde kazanılabilmesi adına çocukluk döneminde bireylerin diğer insanlar ile birlikte ortak konularda rahatlıkla çalışmalar yapabilmesinin önemi oldukça büyüktür. Lakin dijital dünyada insanlar çoğu zaman bireysel olarak zamanlarını geçirirler. Çocukların sürekli olarak tek başlarına bir şeyler yapmaya başlaması sonrasında gerçek hayatlarında grup çalışması gerektiren durumlarda zorluk yaşamaya başlarlar. Başkaları ile fikir alışverişi, ortak projeler ve takım oyunları gibi konularda ya geri çekilirler ya da insanların fikirlerine tepki gösterirler.
Sosyal Anlamda Çekilme
Fiziksel arkadaşlıklar, sosyal becerileri kurma konusunda son derece büyük bir öneme sahiptir. Bundan dolayı da pek çok aile çocuklarının çeşitli aktivitelere katılmasını ve arkadaşlık kurmasını isterler. Dijital bağımlılığı olan çocuklar ise fiziksel dünyadan uzaklaşmaya başlarlar. Bunun yerine tercihlerini sanal dünyadan yana yaparlar. Yaptıkları tercih sonucunda ise arkadaşlık ilişkilerinde zayıflamalar söz konusu olurken sosyal çekilme eğilimleri daha ağır basar. Yalnızlık hissine sahip olmaları da sosyal becerilerini kullanma aşamasında sorun çıkartır.