facebook
Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisi admin 16 Ocak 2023

Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisi

Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisi

Nöropsikiyatrik bir bozukluk olan Hiperaktivite, özellikle de çocukluk döneminde son derece yaygın bir şekilde görülebilmektedir. Normalde olandan daha aşırı düzeylerden bedensel hareketlerin görülebildiği Hiperaktivite, gebelik döneminde ortaya çıkabilir. Daha sonrasında ise bebeklik, çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde de sahip olduğu etkisini devam ettirir. En net belirtilerinin görülmekte olduğu çocukluk döneminde; ilaçlı ya da ilaçsız Hiperaktivite bozukluğu tedavisi ile meydana gelen etkilerin şiddetlerinin azaltılması sağlanır.

Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu içerisinde değerlendirilmekte olan Hiperaktivite, normalin çok dışında aktif olma ve aşırı hareketlilik durumu olarak da tanımlanabilmektedir. Aynı zamanda aşırı fiziksel hareketler ile karakterize edilmektedir. Ağırlıklı olarak çocukluk çağı içerisinde ayırt edici belirtileri ile kendini gösteriyor olsa da kimi durumlarda gebelik döneminde de fark edilebilmektedir. Doğumdan sonraki bebeklik döneminin yanı sıra çocukluk döneminde ve yetişkinlik döneminde de sürer. Bebeklik ve çocukluk döneminin aksine yetişkinlik döneminde belirtiler kolaylıkla tanınamama durumu ortaya çıkabilir. Bu aşamada belirtiler ne kadar erken dönemde fark edilirse, Hiperaktivite bozukluğu tedavisi konusunda o denli başarılı adımların atılması sağlanmış olur.

Hiperaktivite Belirtileri

  • Hareket kalınması gereken ofis ve okul gibi ortamlarda oturma konusunda zorluk yaşamak. Devamlı olarak hareket halinde olma dürtüsü hissetmek.
  • Böylesi durumlarda sadece ufak hareketler ve kıpırdanmalar yapmayıp ayağa kalkarak dolaşma ve koşma gibi aşırı düzeyde hareketler yapmak.
  • Aralıksız ve uzun süre konuşma eğilimi göstermek.
  • Bir cümleyi ya da soruyu tamamlamadan farklı konuya geçmek.
  • Kişi ile konuşulması esnasında dinlemiyor gibi görünmek.
  • Okul çağında olan çocukların diyaloglara, derslere, etkinliklere ve görevlere karşı ilgisiz olması.
  • Günlük hayatta, ev işlerinde veya ödevlerde verilen talimatları tam şekilde takip edememe.
  • Organize olmada sorunlar yaşama
  • Raporlama, form hazırlama, ödev yapma gibi zihinsel aktiviteler arasında yer alan ve yazma işlemini gerektiren faaliyetlerden kaçınmak.
  • Kendine ait eşyaları sıklıkla kaybetmek.

Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisi Var Mıdır?

Başarılı bir şekilde Hiperaktivite bozukluğu tedavisi için erken dönemlerde belirtileri inceleyerek uzman isimler ile iletişime geçmenin önemi son derece büyüktür. Hiperaktivite bozukluğu tedavisi için ilk aşamada klinik bulguların incelenmesi gerekir. Bireyin sahip olduğu Hiperaktivite bozukluğuna kansızlık, anksiyete, tiroit bezi rahatsızlıkları ya da stres gibi farklı psikolojik sorunların sebebiyet verip vermediği konusunda araştırmalar yapılır.

Kesin olarak tanının koyulması ve Hiperaktivite bozukluğu tedavisi başlatılabilmesi adına çocuğun gerek okulda gerekse evin içerisindeki davranışları dikkatli şekilde gözlemlenir. Aynı zamanda öğretmenlerin ve ebeveynlerin de değerlendirmeleri mutlaka göz önünde bulundurulur. Diğer yandan da psikiyatrist ve psikolog tarafından da gerekli değerlendirmeler yapılır. Uygun ve doğru tedavi ile beraber özellikle çocukluk dönemi içerisinde son derece başarılı sonuçların elde edilmesi mümkün olmaktadır.

Başarılı bir şekilde Hiperaktivite bozukluğu tedavisi için medikal ve medikal olmayan yöntemler genel olarak birlikte uygulanmaktadır. Medikal tedavi kapsamında ağırlıklı olarak çocuğun odaklanmasına yardımcı olması adına çeşitli ilaçlar tercih edilir. Bunların yanında kimi zaman nöropsikolojik değerlendirme testleri de yine uzmanlar tarafından kullanılabilir. Gerçekleştirilen testi ve farklı ölçekler, uzmanlar kontrolünde dikkatlice uygulanması sonrasında tanı ve tedavinin bir parçası olarak kullanılır.

Bunların yanı sıra psikoterapi yöntemleri ise Hiperaktivite bozukluğu tedavisi kapsamında kimi durumlarda ilaçlı tedaviye eşlik ediyor olsa da kimi durumlarda ise tek başına uygulanabilmektedir. Çocukların bu süreçte en doğru davranışları kazanabilmesi adına ise davranışçı terapi yöntemleri tercih edilebilmektedir.

yono rummy

rummy deity

betvisa

yolo247

sky247

91 club

lotus365

jeetbuzz

Mksports

1xbet

gullybet

iplwin

ipl win

rummy nabob 777

rummy gold

rummy nabob

rummy modern

rummy apk

my 11 circle

dafabet

Faridabad Satta

Satta King 786

Dafabet

betvisa

yono rummy