Okul, çocuğun yaşamındaki ilk toplumsal kurumdur ve çocuğa hayatı boyunca gerekli olacak bilgileri öğretir. Bununla birlikte topluma uyum sağlaması için gerekli sosyalleşme becerilerini de kazandırır.
Okula başlama dönemi çocuğun hayatındaki önemli dönüm noktalarından birisidir. Çocukların okula doğru hazırlanması ve okula alışması önemli bir süreçtir. Bu süreç hem çocuk hem aile için uyum gerektirir.
Çocukta okulla birlikte, hayatına giren birçok değişiklik ve sosyal çevreyle birlikte, birtakım kaygılar oluşabilir. Okul hayatı, çocuğun tek başına bazı şeylerle baş etmesi demektir. Bazı durumlarda okula uyum sağlama sürecinde zorluklar yaşanabilir.
Okula başlangıç, çocuğun güvenli ev ve çevresinden ayrılarak zamanının önemli bir kısmını farklı bir yerde geçirmesi demektir. Buda bazı çocuklar için çok zor bir süreçtir ve en önemlisi bu süreci doğru yönetebilmektir.
Yaşadığı bu zorluklar sonucunda çocukta gözlemlenecek davranışlar;
- Yalnız kalma endişesi,
- Yemek yemek istememe,
- Hastalık sebepleri bulma,
- Arkadaşlık edinmede güçlük,
- Kendini ifade edememe
- Endişe, öfke, korku, huzursuzluk,
- Depresif ruh hali, umutsuzluk, üzüntü (nadir de olsa ataklar ve aşırı hareketlilik) görülebilir.
Bu süreçte ailelere pek çok görev düşmektedir. Çocuğa kaygılanma demek yerine kaygılanmanın çok normal olduğu anlatılmalı, okula uyum sürecinde okul ile işbirliği içinde olunmalıdır. Eğer çocukta bu süreç hala devam ediyorsa bir uzmandan destek alabilirsiniz.