facebook
PANDEMİ SÜRECİNDE ÇOCUĞUMUN OKULLA İLGİLİ SORULARINI NASIL CEVAPLAYACAĞIM? admin 12 Kasım 2020

PANDEMİ SÜRECİNDE ÇOCUĞUMUN OKULLA İLGİLİ SORULARINI NASIL CEVAPLAYACAĞIM?

  • İşe kendinizden başlayın.

Kendinize ‘Ben, bu durumda neler hissediyorum?’ sorusunu sorarak başlayabilirsiniz. Ama bu soruyu ‘Çok zor/Çok bunaldım.’ Gibi genel yorumlar yerine daha uzun düşünerek cevaplamaya çalışın. Bu süreçte sizi en çok neler zorladı? Bu durum sizi nasıl hissettirdi? Düzenin değişmesi hayatınızda neler değiştirdi? En çok neye ihtiyaç duyuyorsunuz? Kendi duygularınızı ve içinde olduğunuz durumu fark etmek işleri biraz daha netleştirebilir.

  • ‘‘Ne zaman okula gideceğim? / Öğretmenlerimi, arkadaşlarımı özledim. / Okul açık mı? Okula gidelim.’

En önemli noktalardan biri bilmediğimiz konuda ‘bilmiyorum’ diyebilmek. Hepimiz hayatımızda ilk defa pandemi yaşıyoruz, uzaktan eğitimi deneyimliyoruz. Ve bir diğer çok önemli nokta ise çocuğumuza doğru bilgi vermek ve dürüst olmak. Okulların hepimizin sağlığı için bir süre daha kapalı olacağını, ne zaman açılacağını henüz kesin olarak bizim de bilmediğimizi ama derslerine devam edeceğini, uzaktan arkadaşları ve öğretmenleri görebileceğini aktarmak.

Pandemi Süreci ve Çocuk
  • Hepsinden öte onu anlayın.

Çocuğunuz aşırı hassas, kaygılı olabilir. Sürekli sorular soruyor olabilir ya da okulla ilgili hiç soru sormuyor fakat eskisine göre daha öfkeli ya da içe kapanmış olabilir. Yaşadığı duygu her ne olursa olsun onu anladığınızı, hislerinin farkında olduğunuzu ve en önemlisi yanında olduğunuzu hissettirin. ‘’Biliyorum, sen de ne olacağını çok merak ediyorsun. Uzun süredir görmediğin için arkadaşlarını özledin.’’ gibi cümlelerle ona duygularını yansıtabilirsiniz.

Sınav yılında olan bir çocuk/genç için ise ‘’Uzaktan nasıl yürüteceğini bilmemek seni kaygılandırıyor.’’ gibi durumu ve hislerini anlatan cümleler kurabilirsiniz.

  • Ev içi rutin oluşturun.

Okulun uzaktan devam etmesi ev düzenini, evdeki diğer bireyleri etkileyecektir. Hem süreci daha verimli geçirmek hem de ilişkileri sağlıklı tutabilmek adına bir ev rutini oluşturabilirsiniz. Belirli saatlerde güne başlama, kahvaltı, ders, ödevler, oyun gibi bir program hazırlayabilirsiniz. Böylece hem bu rutinle çocuğunuz daha güvende hissedecek hem de siz bu dönemi daha rahat geçireceksiniz.

  • En önemlisi önce SİZ

Ebeveyn olarak sizin iyi oluş haliniz, eşinizle aranızdaki ilişki önemli. Sizin kaygılı, aşırı stresli olmanız da çocuğunuza yansıyacaktır. Bu yüzden kaynaklarınızı değerlendirin. Eşinizle ve evdeki diğer aile üyeleriyle işbirliği yapın. Çocuğunuza gelişim düzeyine uygun sorumluluklar verin. Çevrenizde yardım alabileceğiniz biri varsa yardım isteyin.

yono rummy

rummy deity

betvisa

yolo247

sky247

91 club

lotus365

jeetbuzz

Mksports

1xbet

gullybet

iplwin

ipl win

rummy nabob 777

rummy gold

rummy nabob

rummy modern

rummy apk

my 11 circle

dafabet

Faridabad Satta

Satta King 786

Dafabet

betvisa

yono rummy