Sınav kaygısı, öğrencinin başarısız olma korkusunun strese yol açması ve öğrendiği bilgileri sınav performansına yansıtamamasıdır. Sınav kaygısına; mükemmeliyetçilik, düzensiz ders çalışma alışkanlığı, ailenin öğrencinin yapabileceğinden fazla beklentisinin olması, öğrencinin ulaşamayacağı hedef belirlemesi ve başarısız olduğunda sevilmeyeceğini düşünmesi gibi etmenler neden olabilir. Bu kaygı esnasında heyecan, baş ağrısı, karın ağrısı, mide bulantısı, kalp çarpıntısı titreme ve kaslarda gerginlik gibi fizyolojik belirtiler de yaşanabilir.
Sınav Kaygısıyla Başa Çıkmak İçin Neler Yapılabilir?
- Nefes alma egzersizleri, kas egzersizleri, gerçekçi olmayan düşünme alışkanlıklarını farklı bir gözle yeniden değerlendirme, kaygıyı kabul etmek ve tanımaya yönelik çalışmalar yapılmalıdır.
- Aileler çocuklarının sınırlarının farkında olmalıdırlar. Sınava ilişkin gerçekçi yaklaşımlar içerisinde olmalı ve çocuğa güven duygusu aşılamalıdır. Çocuklarının koşulsuz bir şekilde sevildikleri onlara söylenmelidir. Sınavla ilgili çocuklarının sorumluluk alabilmesi için yüreklendirilmelidir. Uygun aile ortamı oluşturulmalıdır. Oluşan sorunlar karşısında paniğe kapılmamalı ve uygun çözüm yolları bulunmalıdır.
- Sınavdan önce düzenli ders çalışmaya özen göstermek, hedefleri ulaşılabilir düzeyde tutmak, zamanı verimli kullanmayı öğrenmek, mükemmeliyetçi tutumu bırakıp hata yapılabileceğini kabullenmek ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmek de kaygıyı azaltır. Sınav motivasyonunu artırır.
- Sınav esnasında kaygıyı hissettiklerinde teknikleri uygulayarak kaygıyı kontrol altına almalı ve zamanı doğru kullanmaya dikkat etmelidir. Öğrencinin yapabildiği sorulardan başlayarak sınava konsantre olmasını sağlaması sınav başarısını artıracaktır.
Depresyon, anksiyete, uyku bozukluğu gibi ruhsal bozukluklar ortaya çıkmışsa yoğun sınav kaygısıyla başa çıkılamıyorsa psikolojik destek alınmalıdır.