facebook
Tırnak Yeme (Onikofaji) admin 4 Ağustos 2021

Tırnak Yeme (Onikofaji)

Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı

Tırnak yeme genellikle çocuklarda, gençlerde sıklıkla görülen problemli bir davranıştır. Ağzına bir şeyler götürme oral dönemde (0-1 yaş) var olan bir alışkanlıktır. Çocuklar 3-4 yaşlarına geldiğinde bu davranışın bitmiş olmasını bekleriz. Eğer tırnak yeme alışkanlığı uzun zamandır devam ediyorsa, sıklığı çoğaldıysa bu durum artık problemli bir davranış olarak kabul edilmektedir. Genel durumu normal dahi olsa bu davranışı sürdüren çocuklara verilecek yanlış tepkiler sorunların daha da büyümesine sebep olabilmektedir.

Çocuklarda gelişimsel sürecin bir parçası olan tırnakları yeme davranışı karşısında anne-babalar endişeye kapılır. Bu dönemde ebeveynlerin gösterebileceği en doğru tutum; çocuğun bu davranışına direk müdahale etmek yerine, çocuğun dikkatini başka şeylere yönelterek tırnak yemeyi unutturmaktır. Ayrıca ellerini meşgul edecek oyuncaklarla oynamasını sağlamak ya da etkinlikler yaptırmak faydalı olacaktır.

Çocuklar çevrelerindeki kişileri kendilerine rol model alabileceği gibi onların davranışlarını da taklit edebilmektedir. Evde veya çocuğun sık bulunduğu ortamlardaki bireylerde tırnak yeme davranışı olup olmadığına dikkat edilmelidir. Tırnak yeme davranışının yanında dikkat eksikliği, hiperaktivite, anksiyete gibi farklı durumlarında olup olmadığı araştırılmalıdır.

Bunların dışında çocuklarda kaygı, huzursuzluk ve gerginlik oluşturacak durumların varlığı tırnak yeme davranışının oluşmasında öncelikli etkendir. Çocukların bu tarz durumlara maruz kalmasına izin verilmemelidir.

Tırnak Yeme Davranışının Nedenleri Nelerdir?
⦁ Tırnak yeme davranışı ilgisizlik, öfke, korku, kaygı, kıskançlık, saldırganlık ve şiddet dürtülerinin dışa vurumu olabilir. Ayrıca aile içi çatışmalar ve sorunlar, kontrolcü ve baskıcı aile tutumları da nedenler arasında sayılabilir.
⦁ Tırnak yeme davranışında etkili olan bir başka faktör ise çocuğun özgüven eksikliği yaşamasıdır. Ebeveynlerin yapmış olduğu hatalı davranışlar ve çocuğun bulunduğu sosyal çevrede kendini yetersiz hissetmesi zamanla çocukta özgüven eksikliğine neden olabilmektedir.

Tırnak Yeme Konusunda Aileye Öneriler:
⦁ Çocuklarınızı bu alışkanlıktan vazgeçirmek için sözlü olarak uyarma, yasaklama, ceza verme gibi yöntemlere başvurmayınız.
⦁ Ebeveyn olarak aşırı tepki vermekte ve çocuğunuzu korkutmaktan kaçınınız.
⦁ Çocuğunuza karşı sabırlı ve anlayışlı olunuz, çocuğunuzun duygularını rahatça ifade etmesine fırsat tanıyınız.
⦁ Çocuğunuzun sadece fiziksel ihtiyaçları ile değil duygusal ihtiyaçları ile de ilgileniniz. Tırnak yemenin altında yatan sebepleri çocuğunuzla sakince ve baskı yapmadan konuşarak öğrenmeye çalışınız.
⦁ Çocuğu ilgi alanına yönelik bir hobiye yönlendirmek yine bu davranışın sıklığını azaltmada yardımcı olacaktır.
⦁ Çocuğunuz bu davranışı sergilediğinde sözlü uyarı yapmak yerine dikkatini farklı bir yöne çekmeye çalışınız.
⦁ Çocuğunuzun tırnak bakımını öğrenmesi ve sevmesi için özendirici yöntemler de etkili olmaktadır. Çocuğunuzun tırnak bakımına önem vermesi ve tırnak bakımını kendi yapması için yönlendirebilirsiniz.
⦁ Çocuğunuzun izlediği filmleri, videoları ve oynadığı oyunları gözlemleyiniz. Çocuğunuzu onda kaygı ve korku yaratacak durumlardan uzak tutunuz.
⦁ Çocuğunuzun tırnaklarına acı oje ve biber sürülmesi gibi cezalandırıcı unsurlardan kaçınınız.
Çocukluk ve ergenlik döneminde görülen tırnak yeme davranışı erişkinlik dönemine kadar çözümlenemediği takdirde yetişkinlikte de görülebilir.

Tüm bu önerilerin dışında çocuğunuza nasıl yaklaşmanız gerektiği konusunda endişeleriniz varsa, bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığınızı düşünüyorsanız uzman görüşüne başvurabilirsiniz.

yono rummy

rummy deity

betvisa

yolo247

sky247

91 club

lotus365

jeetbuzz

Mksports

1xbet

gullybet

iplwin

ipl win

rummy nabob 777

rummy gold

rummy nabob

rummy modern

rummy apk

my 11 circle

dafabet

Faridabad Satta

Satta King 786

Dafabet

betvisa

yono rummy