Kaygı durumu, bir bireyin kendi için tehdit oluşturduğunu düşündüğü bir ortamda kendini ciddi anlamda yetersiz hissetmesi, korku kaynaklı huzursuzluk halinin ortaya çıkması, gelmesi muhtemel tehlikelere karşı gösterilen tepki olarak tanımlanır. Her ne kadar korku hissi herkesin tehlikeli olarak kabul ettiği bir duruma karşı ortaya çıktığı halde kaygı ise bireyin kendi kendine ürettiği bir duygu olarak bilinir. Çocuklarda kaygı bozukluğu sorununun ortaya çıkmasına sebebiyet veren durum pek çok kişi için faklı gelebilir.
Uzmanlara göre konu çocuklarda kaygı bozukluğu olduğu zaman net olarak bir sebep sunulamaz ve kaygıya neden olabilecek farklı etkenlerden söz edilebilir. Kendini çaresiz hissetme, tehdit altında hissetme, stres gibi çeşitli nedenlerde kaygıya sebep olabilir. Bireyin çevreyi algılayış şekline göre kaygı nedenleri de değişebilir. Yani biri için huzurlu olan bir ortam başkası için kaygıyı beraberinde getiriyor. Genel olarak ise desteğin çekilmesi, iç çelişki, belirsiz ve olumsuz bir sonucu beklemek olarak dört ana başlık altında kaygının sebepleri incelenebiliyor.
Çocuklarda Kaygı Bozukluğu Belirtileri
- Huzursuzluk
- Dikkat dağınıklığı ile birlikte odaklanma sorunu
- Gerginlik ve tahammülsüzlük
- Daha sinirli bir ruh hali içerisine girmek
- Çocuklarda kaygı bozukluğu durumunun bir sorun ya da hastalık sonucu ortaya çıkıp çıkmadığının belirlenmesi adına kaygının şiddetine, günlük yaşamın akışını etkilemeye başlamasına ve işlevselliğini bozup bozmadığına dikkat edilmelidir
- Mide – bağırsak hareketlerinde değişim
- Yutma güçlüğü
- Devamlı baş ağrısı
- Bulantı
- Aktivitelere karşı isteksizlik
- Nefes alış veriş oranında farklılık
- Boyun ve omuz bölgelerindeki kaslardaki gerilmeler
Çocukluk çağında çocuklarda kaygı bozukluğu en fazla görülen ruhsal bozukluklar arasında ilk sırada yer alır. Duygusal, bilişsel, fizyolojik ve davranışsal etkilerinden dolayı kaygı bozukluğunun bütün tipleri çocukların işlevselliğini ciddi anlamda olumsuz şekilde etkiler. Tedavi edilmemesi halinde ise özellikle aile, okul alanlarında olumsuz sonuçlar ortaya çıkar. Çocuklardaki kaygı bozukluğu, kaygın kökenlerinin çocukluk yaşantılarından gelmektedir. Gerek anne babası gerekse öğretmenleri ve akranları ile var olan ilişkileri çocuklarda kaygı bozukluğu oluşması aşamasında önemlidir. Çünkü çevresindeki kişilerden küçük düşürücü ve reddedici tutumlar ile karşılaşan çocuklarda kaygı durumu çok daha fazla ortaya çıkar.
Çocuklarda Kaygı Bozukluğu Tedavisi
Farklı yaş gruplarında çocuklarda kaygı bozukluğu durumunun ortaya çıkması halinde mutlaka çocuk psikiyatri doktoru ile iletişime geçilmesi gerekir. Bu aşamada anne babaların kendi kendilerine var olan durumlara karşı adım atmak istemeleri çocuklarda herhangi bir olumlu gelişmeyi ortaya çıkartmayacağı gibi daha ciddi sorunların ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Ve bu durum da beraberinde çocuklar için daha büyük sorunlara sebebiyet verir. Doktor ile iletişime geçilmesi, çocuğun içerisinde yer aldığı durumun şiddetinin ve bu konuda hangi adımların atılacağı konusunda çok daha net ve etkili adımların atılması sağlanır.
Etkisi kanıtlanmış olan bilişsel davranışçı terapileri, çocuklarda kaygı bozukluğu tedavisinde her zaman ön plana çıkan bir tedavi yöntemidir. Bunun yanı sıra oyun terapisi de yine kaygı bozukluğu yaşayan çocuklarda başarılı sonuçların ortaya çıkmasını sağlayan bir terapi olarak biliniyor. Uzman ile çocuk arasında güven ilişkisinin ortaya çıkması ile beraber çocukta ortaya çıkan kaygı durumları konusunda gerekli tüm veriler alınarak tedavi planı oluşturur. Terapiler sırasında anne babalar da uzman tarafından onlara söylenilen konularda dikkatli adımlar atarak tedavi sürecinin çok daha başarılı geçmesini sağlayabilir. Böylece ilerleyen zamanlarda çocuğa ciddi sorunlar yaşatacak olan kaygı durumunun giderilmesi adına gerekli adımların doğru zamanda atılmış olur.