2 Yaşındaki Çocuğum Uyumak İstemiyor
Uyku, çocukların bedensel ve zihinsel gelişimleri adına son derece önemli. Bu dönemde çocuğun düzenli uykuya kalma konusunda sorunlar yaşaması ya da sık bir şekilde gece uykusunun bölünmesi, büyümesini ve gelişmesini olumsuz yönde etkiler. Bunun nedeni ise büyüme hormonlarının derin uyku esnasında görevini yerine getiriyor olmasıdır. 2 yaş sendromu her ne kadar uyku sorununa sebep olan en büyük faktör olsa da tek etken olarak betimlenemez. Diğer etkenlerin bilinmesi, bunların kolaylıkla çözülerek çocuğun uyku konusunda sorun yaşamamasını sağlar.
Video ve Televizyon İzlemesi
Farklı medya unsurları ile çocuğun çok fazla haşır neşir olması, uyumak istememesine neden olabiliyor. Çünkü gerek televizyon gerekse videolar çocuğun aşırı derecede uyarılmasına veya uykusunun kaçmasına sebep olacak farklı imgelerin kafasına takılmasına neden olabilir. 2 yaşındaki çocuk kabus görmesine rağmen bu dönemde gece terörü yaşama oranları da çok fazla. Gece terörü, kötü rüyalardan ziyade fiziksel uyarım ve dışavurum olarak da adlandırılabilir. Yaşı küçük olan çocuklar uykuları sırasında bu anları sürekli olarak yaşadıkları için sık şekilde uykudan uyanabilir ya da uyumak istemeyebilir. Bunların olmaması adına televizyon ve video gibi medya elemanlarından uzak tutulması önemlidir.
Sağlıksal ve Çevresel Faktörler
Çocuk daha öncesinde uyuma konusunda sorun yaşamamış olan bir bireyse ve birdenbire uyumak istememeye başladıysa, gerek sağlığı gerekse çevresi ile alakalı sorunlar olabilecektir.
Son zamanlarda ev düzeninin değişmesi, diş çıkartması, hasta olması gibi farklı faktörler sonucunda çocuk uyumak istemeyecek ya da uykuya dalması ciddi anlamda zor hale gelebilecektir.
Uzun Süreli Gündüz Uykusu
Küçük yaşlardaki bireylerde düzenli şekilde yatılan gündüz uykusu, iyi gece uykularını hazırlar. 1 yaşından büyük olanlarda ise gün içerisinde geç uyanılan gündüz uykusu, gece uykusunun zamandan çalar. Böyle olunca da uykusu henüz gelmediği için çocuk uyumak istemez. Çocuğun kendini uykuya hazır hissetmesi adına enerjisini harcayabilmesi için ona zaman verilmesi gerekir.
“Hayır!” Zamanı”
2 yaş sendromu ile beraber gelen şeylerden biri çocukların hemen her şeye “hayır!” demeye başlaması. Bu kelimeyi öğrenmelerinden sonra kendilerini çok güçlü hissettikleri için sürekli olarak kullanıyorlar. Böylesi durumlarda anne babanın çocuğu zorlamadan uyuması gerektiğini belirtmemesi, çocuğun uyuma düzenini kendisinin belirlemesi anlamına gelir. Ve bu durum da onun gelişimini olumsuz yönde etkiler.
2 Yaş Uyku Eğitimi
- Uyku konusunda sorunlar yaşayan çocuk ile alakalı anne babanın dikkat etmesi gereken en önemli detay, onunla inatlaşmamak olacaktır. Çünkü bu yaştaki çocuk inatlaşmaya sürekli olarak olumsuz tepkiler verir.
- Çocuğun uyku direnci kırılana kadar yanına uzanmak ya da ona bir uyku arkadaşı almak, uykuya dalmasını kolaylaştırmaktadır. Alınacak olan uyku arkadaşı uyku dışında kesinlikle diğer oyuncakların yanına koyulmamalıdır. Böylece çocuk onun oyuncak olmadığını, uyurken onunla yatan bir arkadaşı olduğunu anlar. Ve uyku arkadaşı yanına geldiği zaman çok daha rahat şekilde uyumaya başlar.
- Çevresini keşfetmeye başlayan çocuğun sorunsuzca uyuması için masal okumak da önemli etkenlerden bir tanesi olarak biliniyor. Bu sayede çocuk hem yeni dünyaları keşfedecek hem de uyurken annesi ya da babası yanında olduğu için kendini güvende hissetmeyi başaracaktır.
- Uyuma konusunda direnen çocuk için her gün uykuya dalması adına sessizlik sağlanmalı, ışık kapatılması ve uykuya hazırlanması sağlanmalıdır. İlk başlarda uyku sürecine girildiğini gören çocuk buna tepki gösterebilir. Lakin bir süre sonrasında artık bu süreç ona normal gelmeye başlayacaktır. Her gün aynı saatte uyumaya başlayacak olan çocukta artık uyku durumu normal bir hale gelecektir.