Bireylerin istedikleri başarılı sonuçlara ulaşabilmeleri adına bilgilere doğru şekilde ulaşmanın önemi günümüzde ciddi düzeylerde artmış durumda. Çocukların hem içerisinde yer aldıkları eğitim yaşamlarında hem de ilerleyen zamanlarındaki sosyal ve iş yaşamlarında hızlı okuma okuduklarını anlama konusunda becerilere sahip olması gerekir. Hızlı okuma; herhangi bir yazıyı en kısa sürede okumanın yanı sıra okuduklarını da anlama yeteneğidir. Konu ile alakalı yapılan araştırmalar sonrasında çocuklarda hızlı okuma becerisini geliştirmenin bazı yolları olduğu ortaya koyulmuştur.
Yavaş okuma alışkanlığını fark etme: Farklı yaş gruplarındaki çocuklar, çeşitli nedenlerden dolayı yavaş okuma alışkanlığına uzun zamanlar boyunca sahip olurlar. Var olan bu alışkanlığı fark etmenin sonrasında alışkanlığı değiştirmeye çalışmaya odaklanmak, hızlı okuma konusunda beceri geliştirme aşamasında atılacak ilk adım olacaktır.
Okuma hızını yavaş şekilde artıma: Birçok çocuk hızlı okuma alışkanlığı kazanmak için çoğu zaman ani bir şekilde sıçrama yapmak isterler. Fakat uzmanlar çocukların okuma hızlarını yavaş düzeylerde arttırmaları önerilmektedir. İlk zamanlarda metinler biraz daha hızlı okunmaya başlanıp hızın zamanla arttırması gerekir. Böylece çocuklar hızlı okumaya daha iyi şekilde adapte olur.
Metin çeşidi geliştirme: Çeşitli metin türlerinin okunması, çocuklarda okuma hızının arttırılması aşamasında son derece etkilidir. Roman, haber, makale, ders notu gibi farklı türlerdeki metinlerin okunması ile birlikte okuma hızı ciddi oranda artar.
Kelime haznesini genişletmeye başlama: Yüksek düzeyde kelime haznesine sahip olmak, hızlı okuma gerçekleştirilirken anlamların çok daha hızlı bir şekilde yakalanmasını mümkün kılmaktadır. Kelime haznesinin genişlemesi adına çocuklar sık şekilde kitap okurken farklı konulardaki okumaları sayesinde yeni kelimeler öğrenebilir.
Dikkat becerilerini ve konsantrasyon seviyesini yükseltme: Başarılı bir şekilde hızlı okuma yapılabilmesi adına konsantrasyon ve dikkat becerilerinin önemi son derece büyüktür. Çocuklardaki bu becerilerin gelişmesine yardımcı olacak tarzdaki aktiviteler, odaklanma egzersizleri, meditasyon, dikkat dağıtıcı faktörlerin azaltılması ile birlikte hızlı okumaya başlayabilirler.
Okuma hızını arttırmak adına özel egzersizler: Her geçen gün çocukların daha hızlı bir şekilde okuma alışkanlığı kazanabilmeleri adına uzmanlar tarafından çeşitli egzersizler hazırlanıyor. Bunlar arasında yer alan metnin içeriğinin özetlenmesi ve okuma sırasında metin içerisinde geriye gitmemeye odaklanma gibi teknikler, zamanla okuma hızının arttırılması adına etkili sonuçların ortaya çıkmasını sağlayacaktır.
Göz hareketlerine dikkat etme: Hızlı ve etkili şekilde okuma yapılabilmesi adına gözlerin okunan metnin üzerindeki hareketlerinin verimli hale getirilmesi gerekir. Yavaş bir şekilde okuma yapılırken gözler her bir kelimeyi takip eder. Bunun yerine gözlerin metnin üzerinde daha büyük gruplara yoğunlaştırmayı öğrenmenin sonucunda hızlı okuma becerilerinin etkili şekilde geliştirilmesi sağlanır.
Temel okuma tekniklerini öğrenme: Kimileri okuma ile alakalı tekniklerin olmadığın düşünürler ve konu hakkında araştırma yapmazlar. Gerçekte ise daha etkili şekilde okuma yapılabilmesi adına atılacak olan doğru adımlar, isteklerin yerine getirilmesi adına başarılı sonuçların ortaya çıkmasını sağlar. Geri dönüşleri ve okuma sırasında gereksiz olan sıkıştırmaların önüne geçmek, gözlerin okunan metin üzerindeki akışının düzenlenmesi, kelime gruplarını birlikte işlemek gibi farklı tekniklerin öğrenilmesi bu aşamada etkili olacaktır.
Motivasyon ve sabırlı olma: Okuma düzeyine bağlı olarak hızlı okuma becerisinin gelişmesi her çocuk için farklı olmaktadır. Dolayısıyla bir çocuğun okuma hızını gelişmesi ile başka bir çocuğunki aynı olmayacaktır. Çocukların bu aşamada sabırlı olması ve motivasyonlarını kaybetmemeleri gerekir. Sürecin zaman alacağının çocuğa söylenmesi ve onun desteklenmesi, çocuğunun kendine olan güvenini arttıracaktır. Böylece geliştirdikleri hızlı okuma teknikleri ile sürecin sonunda kendi isteklerini yerine getirmeyi başaracaklar.