Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri
Çocukluk döneminde en yaygın şeklide görülen psikiyatrik bozukluk olarak bilinen Hiperaktivite, aynı zamanda hakkında insanların en fazla yanlış bilgiye sahip olduğu kavramlardan da bir tanesi. Genel olarak Hiperaktivite bozukluğu belirtilerini tam olarak bilmeyen kişiler, arada bir mevcut belirtileri gösteren çocukların da Hiperaktivite sorunu olduğunu düşünebiliyorlar. Gerçekte ise çocukta Hiperaktivite olup olmadığının belirlenmesi için ayrıntılı muayene gerekmektedir. Daha sonrasında durumun şiddetine bağlı olarak hangi tedavi sürecine başlanması gerektiği ile alakalı gerekli olan adımların belirlenerek uygulanmasına sıra gelir.
Hiperaktif olarak tabir edilen çocuklar; oldukça hareketli, yerine duramayan, bulunduğu ortamdaki yaşıtlarına nazaran fiziksel ve duygusal olarak çok daha aşırı davranışlar ve yerinde duramamaları ile ön plana çıkmaktadır. Bununla birlikte otururken dahi devamlı olarak ellerini ve ayaklarını oynatırken sakin kalma konusunda da ciddi anlamda güçlük çekerler. Hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda bulunan bu aşırı hareketlilik durumu çocuğun okul çağına gelmesi ile beraber çok daha fazla göze batar pozisyona gelir. Ve ilerleyen zaman ile yalnızca diğer öğrencileri değil onların velilerini ve öğretmenleri de stres altına girebilir. İnsanların yaramaz ya da şımarık olarak isimlendirdikleri bu çocuklar aslında gerçekleştirdikleri bu eylemleri bilinçli olarak yapmaz.
Sosyal hayatın yanı sıra aile hayatında da çeşitli problemleri ortaya çıkartabilen Hiperaktivite bozukluğu; çocukta dürtü, dikkati konsantrasyon, hareket kontrolü bozukluklarından ötürü yalnızca sosyal hayatta değil akademik hayatta da farklı sorunların ortaya çıkması anlamına gelir.
Bebeklerde Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri
Düşünülenin aksine Hiperaktivite bozukluğuna dair davranışlar, henüz anne karnında iken başlayabilmektedir. Anne adayı bu dönem sırasında bebeğinin çok fazla hareket etmekte olduğundan bahsedebilmektedir. Ve var olan bu hareketlilik durumu da doğumun meydana gelmesi ile beraber artarak devam edecektir. Bebeklik döneminde görülebilen Hiperaktivite belirtileri ise şöyle sıralanabilir;
- Devamlı ağlama
- Huzursuzluk hissi
- Sakinleşmenin çok geç olması
- Karşılaştığı uyaranlara karşı aşırı şekilde tepki verme
- Sık sık uyanma, az ya da sık uyuma
- Oturulduğunda ağlamak, devamlı şekilde kucakta gezme isteğinin olması
Çocuklarda Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri
Genel itibari ile Hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar, herhangi bir oyuna kendilerini verme konusunda güçlük çekerler. Onlar için sakin şekilde oyun oynamak imkansıza yakındır. Başka kişilerin sıralarını beklemez ve devamlı olarak araya girer. Sık şekilde hata yapar ve çoğu zaman da oyunu yarım bırakır. Birisi onunla konuşuyorken dinlemiyormuş gibi bir hali vardır. Aşırı şekilde hareketli olan Hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar, oturuyor olsalar bile el ve ayaklarını devamlı hareket ettirir. Uzun süre boyunca sabit kalmaz ya da oturmaz. Çevresinde yer alan eşyaların üzerine çıkarak atlama eğilimindedir. Sürekli şekilde sağa sola koşturur ve devamlı şekilde kendine ait eşyaları ve oyuncakları kaybeder.
Ailesine karşı oldukça öfkeli ve dirençli olan Hiperaktivite bozukluğuna sahip çocuklar, kardeşlerine karşı fiziksel şiddete meyilli olurlar. Sonunun düşünmeden hareket ederken yaşıtları ile farklı ortamlarda oyun oynarken devamlı şekilde uyumsuzluk çıkarır. Oyuna başladıktan bir süre sonrasında oyundan sıkılarak bırakmak ister. Çevresindeki insanları devamlı olarak yaptıkları işlerden alıkoyarak onları rahatsız eder.
Anne babaların çocuklarında Hiperaktivite bozukluğu olup olmadığını kesin olarak bilebilmeleri için mutlaka uzman isimler ile iletişime geçmeleri gerekmektedir. Tıbbi olarak çocuğa Hiperaktivite tanısı koyulabilmesi adına en az 6 yaşında olması gerekir. Gerçekleştirilecek inceleme ve testler ile beraber Hiperaktivite olup olmadığının belirlenmesinin ardından çocuğun yaşadığı sorunların şiddetinin hafifletilmesi adına gerekli olan tedavi planı hazırlanır.